Bild på två personer som springer på löpband

Träna inför maraton | Träningsprogram

Att springa ett maraton är inte bara ett test av fysisk uthållighet, utan också ett äventyr i personlig tillväxt och självupptäckt. Nyckeln till framgång ligger i att navigera mellan träning, kost och återhämtning.


Ska du springa ditt första marathon och känner att du behöver lite stöttning och guidning? Kanske hur du utformar ditt personliga träningsprogram, optimerar din kost, samt betydelsen av mental förberedelse och värdet av rätt löputrustning? Vi går igenom delarna tillsammans!

Träningsprogram för maraton

Att löpa ett maraton utan rätt förberedelser är lite som att försöka bestiga ett berg utan karta. Ett veckoschema för maratonträning skulle kunna se ut såhär:

  1. Måndag: Vila.

  2. Tisdag: Intervallträning för hastighet.

  3. Onsdag: Kort distanslöpning i måttligt tempo.

  4. Torsdag: Styrketräning, simning eller cykling.

  5. Fredag: Långlöpning med lägre intensitet.

  6. Lördag: Cykling, simning eller styrketräning.

  7. Söndag: Den långa löpturen. Öka gradvis varje vecka.

Kom ihåg att variera din löpträning med t ex styrketräning, simning eller cykling. Detta för att förbättra din totala aeroba kapacitet, bygga över hela muskelstyrkan och minska risken för överdriven skada. Vi vill heller inte att du ska överbelasta dina muskler med ensidig träning.

För nybörjare likväl som erfarna löpare, kan ett par väl utvalda löparskor bidra enormt till löpkomfort och prestation. Om det är nåt du ska investera i så är det ett par bra skor.

Kostens roll i träningen inför ett maraton

En balanserad kost är superviktig för att orka med maratonträning. Prioritera kolhydrater för energi, proteiner för muskelreparation och återuppbyggnad, samt fett av god kvalitet för uthållighet. Du kan även använda dig av så kallad "Energigel", som kan förebygga energibrist under långpassen.

Träningstips och löpteknik

Investera tid i att förbättra din löpteknik. Hållningen är central; dina axlar bör vara avslappnade och blicken riktad framåt. Fokusera på jämn andning och lätta framfötter för att minska trötthet. Ett bra tips utan att bli alltför nördig kan vara att springa med pulsklocka, så att du kan hålla koll på din puls, mäta din träning och dina framsteg.

Vilodagar och återhämtning

Glöm inte bort att kroppen behöver vila och återhämtning. Se till att planera dagar i ditt schema där kroppen kan vila och musklerna läka. En vilodag kan även vara aktiv återhämtning, som yoga, stretching eller en lätt promenad.

Mental förberedelse

Din mentala styrka kommer att prövas lika mycket som din fysiska. Skapa en positiv dialog med dig själv och sätt delmål under träningen. Visualisera målbandet och de känslor du kommer att uppleva när du korsar det. Vi lovar att det hjälper.

Packlista och sista-minuten tips

Dagen före loppet, packa din väska med nödvändigheter som startnummer, energigel, vattenflaska, löparskor och kläder efter väder. Dubbelkolla sedan väderprognosen och gör en definitiv check av din löparutrustning.

Vi tror på dig, lycka till!