Bild på skrattande barn i en pool.

Så får du vattenvana barn

Babysim, minisim och simskola är några av de aktiviteter som Medley erbjuder som bygger upp barns vattenvana. Men det finns också mycket du som förälder kan göra tillsammans med dina barn för att få dem att känna trygghet i vattnet och glädje i badet.


Vi pratade med Emelie Travtjenko, som är simlärare på Medley Ljungsbro fritidscenter, för att lära oss mer om hur vi föräldrar kan stötta våra barn till att bli vana vid vatten och lära sig att simma.

– Som förälder är det viktigt att själv visa trygghet i vattnet. Barnen känner direkt om föräldern är osäker eller lite rädd och det påverkar dem. Kanske talar man med spänd röst eller håller väldigt hårt i barnet. Med små barn är det viktigt att man inte håller för hårt i dem. Sedan ska man egentligen bara ha roligt i vattnet och leka tillsammans. För de små kan det vara att man tvättar varandras ansikten för att lära sig hur det känns att få vatten i ansiktet, till att hoppa från kanten hand i hand med de lite större.

Det grundläggande för att ditt barn ska bli vattenvant är att vara mycket i vatten. För de allra minsta kan det handla om att ofta bada i en balja eller duscha och för de äldre att ofta bada i simhall eller ute på sommaren. Ingen vana kan skapas om man inte övar och ofta får uppleva det nya.
– Genom att ofta uppleva vatten i olika former och leka skapas en vana som gör det enklare att lära sig att simma. Det är viktigt att man gör det på ett så naturligt sätt som möjligt. Det bästa är att sparsamt använda armpuffar och simglasögon och istället låta barnet röra sig i vattnet så som den är. Barn utvecklas hela tiden och med dessa hjälpmedel kan en falsk trygghet byggas upp som sen hämmar deras möjligheter att känna sig trygga i vattnet, säger Emelie.

I Sverige syftar all simträning till att man ska kunna rädda sig själv om man skulle falla i vattnet och kunna rädda en annan person från drunkning. Redan från Babysim är den röda tråden att klara av att rädda sig själv. Att falla i vattnet, sparka sig upp till ytan och tillbaka till kanten är ett moment som sedan byggs på i alla steg i simskolan.

– För de små kan det handla om att man häller lite vatten på huvudet till att man för de större lägger ut en rockring i vattnet som barnet får ta sig i och ur genom att doppa huvudet under vattnet. Därefter kan man tillsammans med barnet doppa huvudet under vattnet och testa hur det är att titta under vatten – räkna hur många fingrar man visar eller hämta något från botten, säger Emelie.

Så, låt vattnet vara roligt att leka i och lek tillsammans med dina barn. Ställ inga krav. Med vanan, tryggheten och enkla lekar, där man tränar på att doppa huvudet och ligga på mage och rygg i vattnet, byggs grunderna till att lära sig simma. Simtekniken är sedan enkel att lära sig.

Emelie Travtjenko/ Simlärare