20% rabatt på träningsmedlemskap - bad och simning ingår!
Bild på en man som simmar crawl i en bassäng

Simning – en skonsam och effektiv träningsform

Att träning i vattnet är skonsamt känner de flesta till. Men att det kan vara väldigt varierat och att det är en perfekt kombination av kondition och styrka kanske inte lika många känner till. Och därtill otroligt roligt – tycker i alla fall jag.


En av simningens främsta fördelar är att det inte sliter inte lika mycket på ben, leder och muskler som exempelvis löpning. Även om man har besvär med ett knä eller med ryggen så brukar träning i vattnet fungera betydligt bättre än på land.

Variera din simträning

Simning som träningsform är dessutom en perfekt kombination av kondition och styrka. Och trots att det kan kännas enformigt att ligga och nöta längd efter längd i bassängen så finns det många sätt att hitta variation i simträningen, med olika distanser, olika tempon, olika simsätt och att byta bassängen mot öppet vatten under sommarmånaderna.

Träning i vattnet är ett utmärkt komplement till träning på land, och vice versa. Om du vill använda din landbaserade träning för att bli en ännu bättre simmare är det en bra idé att fokusera på bål- och ryggövningar samt rörlighetsövningar för överkroppen om du vet med dig att du är stel.

Teknikträning viktigast

Samtidigt är simning speciellt. Om man vill utveckla sin simning handlar det mycket om teknik och att minimera motståndet i vattnet. Låt oss ge ett exempel: Om du ber en person som sällan löptränar att först springa lite lugnt för att sedan ta i allt vad den har, så kommer farten med största sannolikhet att öka. Om du däremot ber en person som sällan tränar i vattnet att först simma lite lugnt för att sedan ta i allt vad den har, så är det inte alls säkert att farten i bassängen ökar.

Men vattenmotståndet är inte bara vår ”fiende” utan också vår bästa vän, det är motståndet som gör det möjligt att ta ett armtag och förflytta kroppen i en framåtriktning. Vi ska därför sträva efter att våra kroppar genererar ett så litet motstånd som möjligt. Försök att se framför dig hur hela kroppen tar sig igenom ett så litet rör som möjligt genom vattnet. Om du vill bli en bättre simmare så är det generellt bättre att lägga energi på att (genom teknikträning) minimera motståndet snarare än att försöka öka kraften i varje simtag.

Hur gör jag för att börja simträna?

Ja, hur ska man tänka om man vill börja med simning som träningsform? Hur många träningspass är lämpligt per vecka? Och hur ska passen läggas upp?

Till att börja med så är det som all annan träning: tre pass/vecka är bättre än 1 pass/vecka men samtidigt är 5 minuter i vattnet bättre än 0 minuter. Med andra ord är det din egen ambition och hur ditt liv ser ut i övrigt som får sätta ribban. En ”lagom” nivå, som kommer att utveckla både teknik, uthållighet och styrka är att hoppa i bassängen 2x45 minuter per vecka.

Förslag på träningspass i vatten

Självklart går det att lägga till och dra bort tid och distanser efter eget önskemål. Själva huvudserien bör med fördel se olika ut varje träningspass. Här kan du läsa om våra crawlkurser.

Skulle du mot förmodan inte vara så förtjust i att just simma, men gillar ändå vatten? Då kan vi tipsa om våra vattenträningspass.

/Hasse