Man i gymmet ligger med ryggen mot en bänk och gör hip trusters med vikte lutat mot höften samtidigt som han lyfter höften mot taket.

Din guide till hip thrusters

Hip thrusters är en känd övning för att effektivt bygga upp styrka i baklår, sätesmusklerna och korsryggen. Den är inte bara enkel att utföra utan kan också varieras på otaliga sätt för att passa olika träningsnivåer och mål.


Fördelarna med hip thrusters

Främsta anledningen till att hip thrusters har blivit så populärt är att det ger en direktpåverkan på gluteus maximus – den största muskeln i din kropp. Aktivering av denna muskel är nyckeln till förbättrad prestationsförmåga inom allt från löpning till tyngdlyftning. Övningen hjälper också till att stärka musklerna runt höfterna och förbättrar stabiliteten i din kroppskärna, vilket är viktigt för bra hållning och för att förebygga skador.

Tekniken bakom hip thrusters

För att utföra en hip thrust kan du börja liggandes på golvet (du kan när du tycker att övningen blivit "för lätt" börja sittande på golvet med ryggen mot en bänk eller ett stabilt upphöjt underlag). Pressa upp höfterna mot taket genom att aktivera sätesmusklerna till en 'bro' position. Rumpan ska aldrig vila på golvet mellan repetitionerna och rörelsen ska utföras kontrollerat för maximal effekt.

Varianter av hip thrusters

Du kan anpassa övningen till din nivå genom att använda olika redskap eller genom att öka svårighetsgraden. För nybörjare kan det räcka med kroppsvikten, medan mer erfarna kan experimentera med tilläggsvikter eller varierande tempo. Placera exempelvis en viktad skivstång över höfterna och för fötterna nära rumpan. Glute-bands är ett annat populärt hjälpmedel för att lägga fokus på ytterligare aktivering av musklerna.

På flera av våra anläggningar har vi också en specifik gymmaskin för just denna övning.

Aktiva muskelgrupper

Hip thrusters är en sammansatt rörelse som inte bara aktiverar sätesmusklerna utan även hamstrings, quadriceps och ländryggen. Genom att dra nytta av djupa muskelgrupper, inte bara dem närmast ytan, förbättras din förmåga att utföra vardagliga rörelser och sportrelaterade färdigheter.

Förbättra din träning och dagliga funktion

Genom att integrera hip thrusters i din träningsrutin stärker du de muskelgrupper som är avgörande för dagliga rörelser som att gå, springa, hoppa och lyfta. Detta kan resultera i förbättrad prestation, oavsett om det gäller idrott eller helt enkelt att leka med dina barn utan att känna av trötthet eller smärta.

Testa dig fram

Utforska vårt utbud av maskiner, skivstänger, viktplattor och glute-bands för att hitta de perfekta hjälpmedlen för din övning. Med rätt utrustning och teknik har du allt du behöver för att maximera din träning och se mätbara resultat.