null

Kan jag träna när jag har halsont? Ska jag träna när jag har feber?

Hur ska man egentligen tänka gällande träning vid halsont och övrig krasslighet. När ska du träna och när ska du vila? Motsvarigheten till "att vara eller inte vara" skulle kunna vara "att träna eller att inte träna?"


Kan jag träna när jag har halsont eller feber?

Just när det gäller halsont så är rekommendationen tydlig. Undvik att träna. Samma sak gäller vid feber. När du är sjuk ska du fokusera på att vila, återhämta dig och ta hand om kroppen.

Träna vid snuva

När du mår bättre och inte känner av halsont och febern har gått ner men du har fortsatt har snuva så kan du utföra lättare träning. Det viktiga är att du känner av hur kroppen reagerar och om det känns okej så kan du därefer till exempel lyfta lättare vikter. Undvik dock att bli andfådd, se det istället som att du mjukstartar kroppen efter sjukdom. Var varsam och lyssna på din kropp så att du håller dig frisk i längden.

Träna bort en förkylning

Det går inte att träna bort en förkylning, du har en infektion i kroppen och genom att anstränga den ytterligare kan du förvärra förkylningen och sjukdomsperioden kan bli längre. Vila bort en förkylning istället så kan du korta ner sjukdomsförloppet.

Kortfattat, träna inte vid halsont, lyssna på din kropp och kom ihåg att återhämtning, vila och sömn är lika viktigt som träning, vatten och kost.