null

Marklyft - en guide till rätt teknik

Marklyft är en hörnsten i styrketräning och anses av många vara en av de mest effektiva övningarna för att bygga en stark och funktionell kropp. Låt oss utforska hur denna övning utförs, vilka muskler du aktiverar och varför den förtjänar sin plats i din träningsrutin.


Marklyft för nybörjare

En bra teknik vid marklyft är grundläggande för att övningen ska utföras säkert och effektivt. Börja med att stå med fötterna axelbrett isär, böj dina knän och greppa stången med ett fast och axelbrett grepp. Håll ryggen rak, bröstet fram och axlarna tillbakadragna. Lyft stången genom att sträcka på höfterna och knäna samtidigt som du trycker ned fötterna mot golvet. När stången passerar dina knän, sträck ut kroppen helt och knip skinkorna. Sänk sedan stången tillbaka till marken sakta och på ett kontrollerat sätt. Låt stången gå nära kroppen.

Tips för säkrare marklyft

Det vanligaste felet görs vid marklyft är att man böjer ryggen, kom ihåg att ryggen ska vara rak, annars riskerar du skador. Ett annat misstag är att använda för tung vikt för snabbt, vilket kan göra att du tappar tekniken. För att undvika dessa misstag, börja med en lättare vikt och kolla din form i en spegeln tills du fått till tekniken.

Vilka muskelgrupper tränas under marklyft?

Marklyft är en helkroppsövning som aktiverar flera muskelgrupper. Primärt tränas baksida lår, rumpa och de övre ryggmusklerna. Sekundärt engageras muskler som underarmar, magmuskler och i viss mån även bröstmusklerna.

Utöver att bygga muskler och styrka främjar marklyft även ämnesomsättningen, förbättrar kroppshållningen och fungerar som en katalysator för kaloriförbränning.

Variationer på marklyft: Sumomarklyft eller raka marklyft

Beroende på träningsnivå och specifika mål finns olika typer av marklyft.

Marklyft i ditt träningsprogram

Marklyft är optimalt att inkludera i ditt träningsprogram en till två gånger i veckan. Balansera din träning med övningar för bål och rörlighet för bästa möjliga resultat och återhämtning. Vidareutveckla ditt program genom att gradvis öka vikten.