Bild på två tjejer i linne som är inne på gymmet och tränar triceps med hantlar

Jag har aldrig tränat tidigare – hur börjar jag?

Det är aldrig försent att börja träna. Du har säkert hört det många gånger förut och det är faktiskt sant. Men har man aldrig tränat tidigare kan det kännas svårt att veta hur man ska börja. Ta det lugnt, vi finns här för att hjälpa dig att hitta rätt. Börja med att läsa våra tips till dig som är nybörjare.


– Steg ett är att ta hjälp av oss på Medley. Vi anser oss vara bäst i branschen på att ta hand om träningsovana! Genom vår Träningsresa, som ingår i ditt medlemskap, får du upp till 4 tillfällen med en av våra instruktörer som hjälper dig att komma igång med och utvecklas i din träning oavsett om det är gym, gruppträning eller träning i vatten du vill utföra. När du tecknar ditt medlemskap kommer du att få fylla i ett frågeformulär för bedömning av nivå och du kommer att få en instruktör som följer dig genom träningsresans första tre nivåer. Du kommer även att få ett färdigt träningsprogram utifrån respektive nivå. Maskinerna i gymmen är märkta med en siffra 1-3 där maskiner med siffra 1 lämpar sig för dig som befinner dig på nivå 1 i Träningsresan osv.

Läs mer om Träningsresan

Kläder och skor

Ha på dig mjuka och bekväma kläder som du lätt kan röra dig i. Till exempel ett par shorts, tights eller mjukisbyxor och en t-shirt. Många kvinnor tycker att det är skönt med en sportbehå, då vanliga behåar kan skava och vara obekväma när man tränar. På fötterna ska du ha ett par träningsskor för inomhusbruk som inte har svart sula som gör märken i golvet. I sportbutiker kan de hjälpa dig att hitta skor som passar dina fötter och det du tänker träna. Vissa skor passar bättre att springa i, andra att gymma i, och många passar bra till båda.

Packa träningsväskan

I omklädningsrummet eller på gymmet finns skåp där man kan låsa in sin väska, men du behöver på vissa anläggningar ett hänglås som du kan låsa skåpet med. Det finns att köpa på våra anläggningar. Glöm inte vattenflaskan så att du kan dricka under ditt träningspass.

- Efter passet vill du säkert duscha bort svetten. Vissa duschar här och andra åker hem och duschar. Vill du duscha här så behöver du ta med dig en handduk och hygienartiklar som duschtvål, schampo, balsam och hårborste.

Innan och efter träning

– Många som är nybörjare vill gärna ta i på första passet och är kroppen ovan kan man bli lite yr och matt. Då är mat och vatten extra viktigt. Tänk på att äta ett par timmar före du ska träna, så att du inte är hungrig och inte proppmätt. Det är också viktigt att du druckit vatten under dagen och att du dricker efter träningen. Ta gärna med något litet som du kan äta efter utfört träningspass. Vi har också ett utbud av mellanmål i våra caféer som du hittar på alla våra anläggningar.

Låter det krångligt? Det är det inte och vi på Medley finns alltid här för att hjälpa dig.

Att ha i träningsväskan:

/ Saara Karhunen, personlig tränare