Bild på en en gruppträningssal där massa människor tränar step genom att gå upp på en step bräda

Gruppträning för nybörjare – vilka pass passar bäst för den som är ovan?

Känner du dig som en nybörjare när det gäller träning? Har du varit skadad sedan en tid tillbaka eller kanske aldrig tränat förut? På Medley är det extra lätt för nybörjare att komma igång med träningen eftersom det finns både personal och gruppträning som är anpassad för enkel träning.


Åsa Änghede, konceptchef för träning och hälsa, berättar hur man lättast kommer igång med träningen när man är ovan.

Alla pass som är markerade med en glad gubbe är de absolut bästa passen att börja med som nybörjare. Utbudet varierar lite mellan de olika anläggningarna men håller man utkik efter den glada gubben så finner man enkla pass med låg tröskel som passar perfekt för de som inte har tränat tidigare, säger Åsa.

Gruppträning markerade med en glad gubbe genomsyras av enkelhet och glädje och brukar vara väldigt populära bland Medleys medlemmar. Dessa pass markeras på hemsidan med en leende orange kettlebell och brukar kallas för Glad Träning. Passen består av ett enkelt upplägg med enklare rörelser utan krångliga kombinationer. Alla instruktörer inom Glad Träning är utbildade att leda pass som lämpar sig för just nybörjare.

 – Har man aldrig tränat tidigare är just gruppträning ett jättebra sätt att komma igång med träningen. För en nybörjare skulle jag rekommendera gruppträning framför gymträning på egen hand eftersom man då har en instruktör som visar och dirigerar hur man ska göra. Dessutom får man ta del av glädjen att träna tillsammans med andra, säger Åsa.

Glad Träning finns tillgängligt inom många olika aktiviteter och erbjuds för såväl landträning som vattenträning.

– Våra vattenpass är ett annat väldigt bra alternativ för nybörjare. Under vattenträning får man i stort sett ut samma effekt som från landträning men på ett mycket mer skonsamt sätt eftersom man inte väger så mycket i vatten. Det blir därför en mindre belastning på exempelvis knän, fötter och leder, säger Åsa.

Det går även bra att fortsätta med Glad Träning under flera år, eftersom passen byts ut och uppdateras kontinuerligt och därmed upprätthåller bra variation och kvalitet.

– Även när man har slutat känna sig som nybörjare kan man såklart fortsätta med Glad Träning om man tycker om passen. Vill man öka svårighetsgraden går det bra att göra övningarna lite tuffare för sig själv, genom att exempelvis ta ut rörelser, öka takten eller använda tyngre vikter.

Hitta din närmsta anläggning och bli medlem