Bild på en mamma som ligger på en yogamatta med sin bebis i knät

Gravidträning

Alla graviditeter är olika och det är viktigt att hitta en träningsform som passar just dig. Ingen träning får göra ont eller kännas obehaglig utan tanken är att du ska må bra under din gravidträning.


Vad är viktigt att tänka på vid gravidträning?

Att träna när du är gravid ger många fördelar. Först och främst är det viktigt att hålla igång med din träning även när du är gravid. Du förbereder bland annat kroppen inför förlossningen och att ha en bra kroppskontroll när du föder barn brukar vara att föredra. Att gravidträna och hålla igång din träning under graviditeten ger positiva effekter inte enbart inför förlossningen utan även för ditt välbefinnande då du kan bibehålla mycket av din kondition och styrka. Att träna under graviditeteten ger också minskad risk för åderbråck och svullnader och precis som all träning blir du piggare, orkar mer och sover bättre. 

Träning för gravida

Hur ska man träna?

Det är viktigt att du tränar aerob träning under din graviditet. Aerob träning innebär att du ständigt ger musklerna syre till att kunna arbeta. Du bör undvika högintensiv träning (anaerob träning) eftersom kroppen då blir för varm. Håll dig till låg- och/eller medelintensiv träning. Exempel på bra träning för gravida är powerwalk, styrketräning, step-up, cykling och lätt löpning. Tänk på att göra aktiviteter som aktiverar alla stora muskelgrupper.

Att mäta pulsen när man tränar är vanligt, det som är viktigt att tänka på när du är gravid är att du då har en förhöjd puls. Att känna lätt ansträngning och få lite flås under ditt träningspass är ett tecken på att du ligger i rätt pulszon. Det är också viktigt att fylla på med vatten både före, under och efter träningspassen, just för att kroppen inte ska bli för varm. 

Kan jag styrketräna när jag är gravid?

När det gäller styrketräning så kan du absolut träna styrketräning när du är gravid. Du kanske inte ska börja med tung styrketräning under din graviditet men vill du gärna träna styrketräning gör då övningar som aktiverar stora muskelgrupper och lägg inte på för tunga vikter. Att träna magen går också bra under graviditeten, men gör det måttligt. Ofta är det obehagligt att ligga på rygg eller på magen när du tränar under denna period, då kan du med fördel göra magövningar sidliggande istället.

Har du tränat mycket styrketräning innan du blev gravid finns det ingen anledning att sluta med det. Din kropp är van vid din träning och kommer då att tycka att det är konstigt att du plötsligt lägger av med det kroppen är van vid. Under hela graviditeten är det dock viktigt att du lyssnar på din kropp och gör övningar som du känner dig bekväm med.

Träning för gravida innebär främst att lyssna på sin kropp

All träning är bra träning har man ju hört förut. Men när det gäller just din graviditet så vet du allra bäst hur just din kropp mår. All träning ska kännas bra i kroppen och det viktigaste är att du inte gör några övningar som känns obehagliga eller gör ont. Tanken med att gravidträna är för att du ska må bra och orka. Lyssna på just din kropp och utgå alltid från vilken känsla du har i kroppen inför varje träningspass. Vissa dagar kan kroppen kännas tyngre och vissa dagar kan kroppen kännas väldigt lätt. I och med att alla graviditeter är olika är det viktigt att hitta en träningsform som passar just dig.  

Annat som är viktigt vid gravidträning är att du har en bra kommunikation med din barnmorska om din träning. Barnmorskan har kunskap och insikt i just din graviditet och kan hjälpa dig vidare i din träning. 

Lycka till med graviditetsträningen!