Bild på en kvinna och en man som tränar på ett gym.

Februariutmaning | Träna tillsammans

Att träna tillsammans är inte bara bra för motivationen det kan också vara bra för frustrationen. Att träna med någon kan få en att ta i lite extra och vi vet ju att det är större sannolikhet att passet blir av om man bestämt med någon annan än att bara förlita sig på sin egen disciplin.


Här nedan hittar du tio övningar som du och en vän/partner/främling/kollega kan göra tillsammans. Tanken är att ni ska jobba i tidsintervall som ett cirkelpass med 6-10 övningar. Jobba 45 sek aktivt och vila i 15 sek. Ta med övningar för både över och underkropp.
Ha så kul!

1. Parövning: Brottning på balanskudde 2

Två personer står på varsin balanskudde vänd mot varandra. Båda lyfter händerna upp framför kroppen och håller handflatorna mot den andra personens händer. Försök därefter att putta den andra ur balans genom att putta med handflatorna.

2. Parövning: Ryggliggande planka

Den ena personen ligger på ryggen med händerna längst sidan med benen utsträckta och ihop. Därefter släpps ett ben i taget, medan personen som ligger ner försöker att hålla sig stilla med benet lyft i samma höjd och undviker att rotera i bäckenet.

3. Parövning: Bollkast på ett ben

Två personer står på ett ben på varsin balanskudde med blicken mot varandra. Kasta bollen till varandra medans ni håller balansen. Kan även göras direkt på golv utan balanskudde.

4. Knäböj m/partner

Stå mitt emot varandra och håll varandra i händerna med sträckta armar. Båda två ska luta sig bakåt och långsamt böja knäna samtidigt. Det är viktigt att båda håller fast i varandras händer.

5. Ryggliggande cykling m/partner

Ligg på rygg med 90 grader böj i knän och höfter, med fotsulorna mot varandra. Lyft upp höfterna så högt ni klarar. Pressa varannat ben mot den andres ben, som vid att "cykla".

6. Rotation kast till partner

Starta med en axelbredds avstånd mellan fötterna och bollen vid sidan av kroppen. Stå med lätt böjda knän och rak rygg. Kasta bollen med hjälp av en rotation till partnern som står vid sidan och tar emot bollen och kastar den tillbaka. Anpassa kraften i förhållande till partnern.

7. Parövning: Pressa höften inåt och utåt

Båda sitter på golvet med fötterna mot varandra. Den ena har fötterna på utsidan av båda benen till den andra personen. Partnern med benen ytterst pressar båda benen inåt, medan partnern med benen innerst pressar benen utåt mot partnerns ben.

8. Stå på handflatorna m/partner

Stå i plankposition på händer och fötterna med huvudena mot varandra. Båda lyfter högra hand från underlaget och slår på partnerns handflata. Repetera övningen med motsatt hand. Magmuskulaturen är aktiverad och kroppen hålles rak under hela övningen.

9. Situps m/överlämning av boll till partner

Sitt på golvet med böjda ben och fötterna mot varandra. Den ena håller en medicinboll. Båda sänker samtidigt överkroppen ned mot golvet, och kommer tillbaka till sittande ställning genom att använda magmusklerna. Därefter överlämnas bollen från den ena till den andra och rörelsen repeteras.

10. Rygghäv m. överlämning av boll till partner

Ligg på mage på två mattor med huvudet mot varandra och armarna över huvudet. Den ena håller en boll i händerna. Båda lyfter sedan överkroppen upp från underlaget och bollen överlämnas från den till den andra. Sänk överkroppen nedåt igen och repetera. Titta ned i golvet under hela övningen.