null

Bada med barn

Det finns mycket du som förälder kan göra tillsammans med dina barn för att få dem att känna trygghet i vattnet och glädje i badet. Här ger vi några exempel på hur du kan stötta ditt barn till att bli van vid vatten.


Först och främst, se till så att du själv känner dig trygg i vatten. Ett barn känner direkt om du är osäker eller lite rädd och det påverkar dem. Kanske talar du med spänd röst eller håller lite för hårt i dem.

Det viktigaste, förutom säkerheten när man badar med barn, är såklart att ha roligt i vattnet och leka tillsammans! För de små kan det vara allt från att ni tvättar varandras ansikten, för att barnet ska lära sig hur det känns att få vatten i ansiktet, till att hoppa från kanten hand i hand med de lite större. Kanske lägga ut en rockring i vattnet som barnet får ta sig i och ur genom att doppa huvudet under vattnet. Därefter kan ni tillsammans doppa huvudet under vattnet och testa hur det är att titta under vatten – räkna hur många fingrar ni visar eller hämta något från botten.

Det grundläggande för att ditt barn ska få vattenvana är att bada ofta. För att successivt vänja ditt barn vid vatten kan man börja hemma, när man duschar eller badar badkar kan man prova att strila vatten över barnets huvud eller blåsa bubblor i vattnet.  För att sen övergå till att bada i simhall och i utepool, sjöar och hav på sommaren. Ingen vana och trygghet skapas om man inte övar.

Genom att ofta uppleva vatten i olika former, leka och har det roligt skapar en vana som gör att det dessutom blir enklare att lära sig att simma. Det är viktigt att det sker på ett så naturligt sätt som möjligt. Det bästa är att sparsamt använda armpuffar och simglasögon och istället låta barnet själv röra sig i vattnet med din hjälp.Detta för att inte inge dem någon falsk trygghet. Sen är givetvis flythjälpmedel och simglasögon kanon som komplement. Men det viktigaste är att du alltid är inom en armslängd avstånd. Att skapa just trygghet i vattnet är något vi jobbar mycket med i våra simskolor.

Så, låt vattnet vara roligt att leka i och lek tillsammans med dina barn. Ställ inga krav. Med vanan, tryggheten och enkla lekar, där ni tränar på att doppa huvudet, ligga på mage och rygg i vattnet, byggs grunderna till att lära sig simma.

Är du intresserad av att veta mer om våra simskola, från babysimskola till crawlkurser och privatlektioner så läs gärna mer här