Bild på två kvinnor i tihts som sitter i lotus position

Yoga - var börjar man?

Yoga har blivit en av de trendigaste träningsformer i världen de senaste åren och utövas av miljontals människor världen över. Du har säkert hört att yoga är en sorts fysisk träning som ska gynna flexibilitet och skapa en känsla av avslappning. Men vad är Yoga egentligen?


De äldsta spåren av yoga har hittats i Pakistan och Indien i form av yogaliknande positioner inristade i sten som daterats till ungefär 2600 år fkr. Yogans filosofi är uråldrig men är i alla högsta grad fortfarande relevant för oss idag.

Vad är yoga?

Ordet yoga kommer från sanskrit, och roten yuj som betyder att binda samman. Binda samman och skapa en union mellan kropp och själ. I vår moderna samhälle och våra aktiva liv dras vi ofta åt olika håll. Tankarna finns ofta någon annanstans än i nuet. Under middagen tänker vi på mötet dagen efter, under mötet planerar vi semestern och till och med under semestern tänker vi på allt som behöver göras på jobbet när vi kommer hem. Dessa tankar är ofta omedvetna och kallas för aphjärnan inom Buddhism. Det är en frånkoppling mellan kropp och själ där kroppen befinner sig på en plats och tankarna någon annanstans. Detta fenomen har gjorts ännu värre nu med den ständiga uppkopplingen och kräver väldigt mycket energi.

Yoga är en metod som kopplar samman kropp och själ genom positioner och flöden, andning och meditation. Yoga hjälper oss genom att bjuda in till att vara uppmärksam på vad vi upplever när vi praktiserar det, att vara mottaglig för känslorna som kan dyka upp, att vara uppmärksam för tankarna som kommer och går. 

Genom yoga kan du bygga styrka, förbättra din rörlighet, lära dig roliga tekniska positioner såsom handstående men framförallt kan du lära dig att känna dig själv på en djupare nivå samt lära dig vilka delar i dig själv du vill utveckla.

Hur börjar man med yoga?


Det finns många olika yogastilar såsom Ashtanga, Vinyasa, Iyengar, Kundalini, Yin mm.
Mitt förslag att testa dig fram till vad du tycker är roligast och passar dig bäst. Du kanske fastnar för en stil eller flera. Du kanske till och med blandar ihop olika stilar till en egen praktisering.

Vad är bra att tänka på?

Det viktigaste när du praktiserar yoga oavsett om du är nybörjare eller erfaren yogi är att utgå från dig själv just idag. Hitta gärna inspiration hos andra men jämför dig inte med andra. Vi har alla olika bakgrunder och olika kroppstyper vilket gör att vissa kan gå ner i spagat eller stå på händer när andra kämpar med att nå tårna vid en framåtfällning. Det är dock oväsentligt hur djupt man kommer i en position. Det viktiga är känslan du känner i både kropp och själ när du är i positionen. Hitta din nivå och njut av resan, njut av nuet.


Mathieu Nilsson, Yogalärare och anläggningschef Medley Tyresö Aquarena.