null

Ny på gymmet - vanliga träningsmaskiner

Ivrig att sätta igång med träningen, men osäker på vart du ska börja? När man är ny på gymmet kan det kännas svårt att veta vilka maskiner man ska använda. Kenny Karlsson på Tinnerbäcksbadet ger tips till dig som är nybörjare.


– Gymmaskiner är generellt till för nybörjare. De är användarvänliga, tränar stora muskelgrupper och det är svårt att göra fel så att man skadar sig, säger Kenny Karlsson.

Kenny har jobbat med träning sedan 2012 och har alltid tränat mycket. För oss berättar han om vilka maskiner som är vanligast och lättast för nybörjare att starta med – och vad man ska tänka på när man använder dem.

Benpress

Tränar: ben, rumpa och vader

Benpress i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Steg 2

Justera sätet så att du sitter så långt ned nära fotplattan som möjligt. Justera vikten så att det känns lagom jobbigt. Placera fötterna höftbrett på fotplattan med tårna aningen över dina knän. Pressa ut tills knäleden är lätt böjd.

Benspark

Tränar: framsida lår

Benspark i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Benspark i gymmaskin, steg 2
Steg 2

Ställ in sitsen och ryggstödet så att du sitter med knävecken precis där sitsen slutar med ryggen emot stödet, så att sparkkudden ligger mot vristerna. Sparka uppåt, och håll emot på vägen tillbaka.

– Benmaskinerna är mina favoriter. Där kan man pusha sig lite utan att behöva oroa sig, eftersom det är enkla maskiner att använda på egen hand, säger Kenny.

Rodd

Tränar: rygg och biceps

Rodd i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Rodd i gymmaskin, steg 2
Steg 2

Justera vikt, ta tag i handtaget och dra upp så att du sitter med bra hållning. Dra in handtaget till naveln och styr rörelsen med armbågarna, som ska gå tätt intill kroppen.

Latsdrag

Tränar: rygg (främst latsmusklerna) och biceps

Latsdrag i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Latsdrag i gymmaskin, steg 2
Steg 2

Justera vikt och sedan lårkuddar så du kommer in med benen i 90 grader under. Greppa stången och sätt dig till rätta. Börja med helt utsträckta armar och skuldror, dra lodrätt ner till överdelen av bröstet.

Bröstpress

Tränar: bröst och triceps

Bröstpress i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Bröstpress i gymmaskin, steg 2
Steg 2

Justera vikt, ta tag i handtag och pressa ut till lätt böjda armar. Försök hålla handlederna raka och i en höjd som motsvarar mitten av ditt bröst.

Bicepscurl

Tränar: biceps

Bicepscurl i gymmaskin, steg 1
Steg 1
Bicepscurl i gymmaskin, steg 2
Steg 2

Justera vikt och ta tag i handtag. Börja med sträckta armar och dra sedan underarmen uppåt, så att armarna böjs och händerna pekar uppåt. Försök hålla armbågarna i samma position genom hela rörelsen.


– Generellt är det viktigt att hålla magen spänd och hållningen rak och stark. I början bör rörelsen ta runt fem sekunder per repetition och belastningen bör vara lätt, för att få in rätt rörelsemönster, säger Kenny och fortsätter:

– I början är det bra att träna två set med 15 repetitioner per övning och maskin, och tänk på att justera allt så att du sitter ordentligt. Gula spakar och knappar markerar sådant som går att justera, som exempelvis dynor, vikt och placering.


Hitta en anläggning nära dig