Bild på barn som sprattlar i vatten.

Simskola – hitta rätt steg för ditt barn

Vi får ofta frågor från föräldrar som känner sig osäkra på vilken simskola de ska anmäla sina barn till. I slutändan är det bara du som vet hur ditt barns simvana ser ut. Men det finns några saker som är bra att tänka på innan du bokar.


Simskola för de minsta barnen

För de allra minsta finns babysimskola och minisimskola. Babysimskola är för barn som är från tre månader upp till ett år. För barn som är ett till och med fem år finns minisimskola. Båda går ut på att ge barnen vattenvana och att ha roligt tillsammans i vattnet. Babysimskola och minisimskolan ger en bra grund inför att de ska lära sig simma. Från att barnen är ca fem år kan de börja i simskola.

Simskola för vattenvana barn

Just vattenvana, som barnen får med sig från babysimskola och minisimskola, är viktig att de har när de ska börja simskolan. För barn som är fem år och äldre, men inte har så mycket vattenvana än, finns en kurs med fokus på vattenvana.

Något som också är bra att tänka på är att minst en förälder är med i vattnet vid minisim och fokus vattenvana, men inte i simskolan. Där är föräldrarna bara med och tittar på första och sista gången, annars är barnen själva med simläraren. Så det är bra att förbereda barnen på det. Är ditt barn väldigt osäkert så kanske ni ska gå på minisimskola lite till eller kursen fokus vattenvana innan det är dags för simskolan. 

Första steget mot att kunna simma

Simskolan består av 3 olika steg, som alla har olika mål för vad barnet ska lära sig efter det finns det SwimFun. Målet med steg ett till exempel är att få en ökad vattenvana och lära sig grunderna i bröst- och ryggsim. Tänk på att barn utvecklas i väldigt olika takt. Vissa barn känner sig direkt hemma i vattnet, andra behöver mer tid att vänja sig. Därför är det omöjligt att säga hur många lektioner ett barn behöver för att lära sig simma. Det ska absolut inte ses som ett misslyckande om ditt barn behöver några fler lektioner – det är just träningen och att leka i vattnet som gör att barnet plötsligt fattar grejen. Precis som att du måste lära dig gå innan du kan springa måste du lära dig att plaska innan du kan simma.

Hitta rätt steg för ditt barn

Allra vanligast är att barnet börjar med steg ett, och att barnet sedan gör de olika stegen i sin egen takt. Men har ditt barn förkunskaper med sig så kan du anmäla det till ett senare steg. På din anläggnings sida kan du läsa mer om de olika stegen, vilka förkunskaper som behövs och vad målet med steget är.

– Det vanligaste misstaget föräldrar gör är att överskatta sitt barns förmåga och anmäla dem till ett för svårt steg. Det är viktigt att barn får ta det i sin egen takt, så är du osäker anmäl hellre barnet till ett tidigare steg, säger Marie.

Testa innan

Även om det finns tydliga förkunskapskrav för varje steg så kan det vara svårt att uppskatta var ditt barn ligger. Ett tips är att gå till simhallen och testa innan. Det går också att ta hjälp av oss i simhallen. Ring innan och kolla om det finns någon på plats som kan hjälpa till och till exempel mäta upp tio meter för att se om barnet klarar att simma det. 

För barn som är äldre än sju år så finns det en egen simskolekurs där inga förkunskaper krävs.

Läs mer om våra olika simskolekurser här.
Besök sidan för din anläggning för tider och anmälan.

Hitta och anmäl till simskola på din anläggning