Ett grönare julbord

Julen närmar sig med stormsteg och en viktig del för många är maten. Julbordet är en oslagbar klassiker i de flesta hem, men ofta är det ont om grönt på faten som gör magen mätt och samvetet gott. Grönsaker och vegetariska alternativ blir ett trevligt komplement till de traditionella kött- och fiskrätterna.

Här kommer tre förslag på vegetariska och veganska julrätter.

Grönkålssalladen – Ett fräscht och gott tillbehör

Du behöver:
250 g grönkål
0,5 dl olivolja
1 citron
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
1 granatäpple
1 dl valnötter
1 msk honung (valfritt)

Gör så här:
1. Riv grönkålen i bitar och ta bort stjälkarna.
2. Pressa citronen över grönkålen tillsammans med olivoljan, salt och peppar.
3. Rör om noggrant eller massera in kryddorna och oljan i grönkålen.
4. Gröp ur granatäpplet, krossa valnötterna grovt och strö båda över salladen.
5. Ringla över honungen fint, om du vill.

Auberginegratäng – ett gott och enkelt alternativ till Janssons frestelse

Du behöver:
3 gula lökar
2 msk olivolja
1 paket fetaost
2 auberginer
1 tsk torkad mynta
0,5 dl finhackad persilja
1 dl riven ost
2 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här:
1. Skiva aubergine i cirka en centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakpapper och baka i ugnen på 200 grader, tills skivorna fått färg.
2. Skär löken fint och stek på medelhögvärme i olivolja. Stek tills löken bryns, men akta så att den inte bränns och krydda sedan med peppar och salt.
3. Lägg hälften av auberginen i bottnen av en ugnsform, följt av hälften av den stekta löken.
4. Smula ner ungefär två tredjedelar av fetaosten över löken, tillsammans med mynta och persilja. Lägg sedan på resten av auberginen och löken, och toppa med resten av fetaosten tillsammans med den rivna osten.
5. Häll i grädden över hela gratängen och skjutsa in den i ugnen på 220 grader. Gratängen ska stå i ugnen i ungefär 35 minuter, eller tills den fått fin färg.

Vegansk fudge – populärt julgodis i ny tappning

Du behöver:
0,5 dl kokosolja
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosflingor
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:
1. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på medelvärme och rör om ofta.
2. Blanda sedan alla ingredienser till en smet i en bunke eller skål, men spara lite av kokosen.
3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i botten och strö över resten av kokosflingorna.
4. Ställ in i kylen i cirka 45 minuter. Låt den sedan stå framme en liten stund innan du skär upp bitarna med en vass kniv.

Ät och njut!