Aktuellt

Simma för livet satte nytt rekord

Simma för Livet som genomfördes den 17 oktober engagerade tusentals människor som valde att simma för att fler barn i Östafrika ska få tillgång till rent vatten. Totalt simmade 8 316 personer 8 962 725 meter, vilket innebär nytt rekord.

”Jag vill rikta ett stort tack till alla som simmade” säger WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Den 17 oktober genomfördes Simma för Livet i Medleys simhallar med syftet att simma in pengar till WaterAids arbete för att fler barn i Östafrika ska få rent vatten. För varje meter som besökare under dagen simmade skänkte sponsorer 10 öre till WaterAids arbete. Medleys informationschef Hans Albrektssson är mycket nöjd med årets Simma för Livet.

– Otroligt kul med en sån uppslutning. Det var motionärer, simskoledeltagare, skolklasser, fritids, fotbollslag, gymnastikföreningar och simklubbar som gjorde en insats för sin egen hälsa och simkunnighet samtidigt som de bidrog till rent vatten. Vi slog det tidigare rekordet på 477 000 insimmade kronor rejält, även om vi inte riktigt nådde ända upp till den smått galna målsättningen på 1 miljon kronor. Det tar vi nästa gång, säger Medleys Hans Albrektsson.

Alla insimmade pengar går till WaterAids arbete i Uganda, Etiopien och Kenya med att se till så att fler barn får tillgång till rent vatten. Rent vatten är helt avgörande för att barn ska kunna överleva sina första år i livet, och varje dag dör nästan 800 barn av sjukdomar de drabbats av efter att ha druckit smutsigt vatten.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som simmade för livet och därmed bidrog till att fler barn får möjlighet att växa upp med rent vatten. Det engagemang som deltagare, personal och sponsorer har visat är helt otroligt, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, som själv besökte två av Medleys anläggningar under dagen.

Tyresö Aquarena besöktes under dagen även av OS-hjältarna Lars Frölander och Therese Alshammar, samt av WaterAids ambassadör Magnus Carlsson. 

Simma för Livet i siffror

Simma för Livet satte i år nytt rekord i antal deltagare, simmade meter och insamlade pengar:

  • Antal simmade meter: 8 962 725 meter = 8 963 kilometer = 896 mil
  • Insimmad summa: 896 272,50 kronor
  • Antal deltagare: 8 316 st
  • Åldersspann deltagare: 1 - 92 år
  • Meterspann deltagare: 2 meter-12 000 meter

Här finns en sammanställning av antalet deltagare och simmade meter för respektive Medley-anläggning.