Yoga är för alla

Man hör ofta att ”det här passar för alla” – ibland lite väl optimistiskt. Men yoga är verkligen bra träning för alla. Egentligen bättre ju mindre man tror att det passar. Så säger Åsa Andersson yogainstruktör på Medley i Nacka om yoga som träningsform.

Yoga kan man nämligen utöva på en mängd olika sätt, till och med liggandes på rygg. Andningen och övningarna är en hel filosofi som både går att omsätta i mycket enkla övningar, och kan ta många års träning för att ens komma i närheten av att klara i sin helhet. En livslång träning som hela tiden går att utveckla och ständigt utmanar dig.

– Det är så fantastiskt att få in människor till våra klasser som aldrig testat yoga och se hur de bara på ett par gånger hittar grundövningarna, får ner andningen och börjar bygga en starkare och mjukare kropp.

Både fysiskt och mentalt välgörande

Samtidigt som yoga gör att kroppen blir starkare och rörligare påverkas utövaren även mentalt. Yogan skapar ett lugn och för stressade personer går pulsen ner. Det har till och med bevisats att blodtrycket går ner efter man utövat yoga regelbundet under en tid eftersom även blodkärlen slappnar av tack vare övningarna och andningen.
– Jag har själv erfarenhet av hur yoga påverkar den mentala hälsan. Jag led under en period i mitt liv av förlossningsdepression. När jag då började att utforska yogan fick det mig att må mycket bättre och det blev ett viktigt verktyg för mig att komma tillbaka till ett lyckligare liv genom att leva mer i nuet och se livet från en annan synvinkel, berättar Åsa.

Yoga hos Medley

De allra flesta passen som Medley erbjuder kräver inga förkunskaper och övningarna som görs är enkla, men går samtidigt att utveckla för den som vill och kan. Instruktörerna går noga igenom varje övning och hjälper till när det behövs.
– Jag vill verkligen rekommendera yoga till alla. Det finns så många positiva effekter med den här formen av träning. Det räcker att du går på ett pass i veckan och gör lite övningar hemma när det passar i vardagen så kommer du märka stora förändringar på relativt kort tid. Och en bonus i det hela är att det händer andra spännande saker i kroppen när man börjar utöva yoga, matsmältningen blir bättre, känslor som ligger i ditt undermedvetna kommer till ytan, den spända stela nacken blir snabbt bättre och inte minst kommer du känna ett lugn och en trygghet i dig själv som är fantastisk.

 

Åsa Andersson
Åsa Andersson