Vilken typ av träning är bäst och hur hittar jag rätt balans?

Jag och mina PT-kollegor får ofta frågan vilken typ av träning som är bäst, hur mycket jag ska träna för att hitta en bra balans, hur jag bör lägga upp en veckas träning m.m. Svaret är - att svaret inte är så enkelt. Både styrke-, konditions- och rörlighetsträning behövs för att hålla kroppen frisk.

Hur mycket du ska träna är högst individuellt och beror på dina mål, men några tankar och riktlinjer vill jag gärna ge dig utifrån frågor jag får till vardags i mitt jobb som PT på Växjö Simhall. Jag heter Lovisa Holgersson och detta är mina tips:

Styrketräning, konditionsträning eller rörlighetsträning?

Svaret på den frågan är som sagt inte helt enkel, jag skulle säga att det beror på vad du som person är ute efter med din träning. Men det bästa är en blandning av dem alla. Är du ute efter att exempelvis springa långa lopp kan det vara bra att lägga mer tid på konditionsträning men självklart lägga in styrketräning för att träna upp styrkan i både muskler, leder och förebygga för eventuella skador. Yoga är också en bra träningsform för löpare då det förbättrar löpsteget. Lite av varje och lagom är bäst brukar jag säga.

Vad är fördelarna med respektive träningsform?

Att utöva konditionsträning har en mängd fördelar och positiva hälsoeffekter på kroppen, bland annat är det bra träning för både hjärta, lungor och hjärna. Har du ett starkt hjärta har din kropp lättare att pumpa runt blodet i kroppen och förse din muskler med syre för att orka. Genom att konditionsträna ökar och förbättrar du din kropps syreupptagningsförmåga. Du blir dessutom piggare, stressnivåer minskar, minskad vilopuls, ökad ämnesomsättning, förbättrad andningsförmåga samt en rad fler förbättringseffekter.

Styrketräning är bra om du vill bygga upp styrka och förebygga skador och smärta. Allt är beroende på hur din livssituation ser ut. Exempelvis om du har ett stillasittande jobb kan det vara ypperligt att styrketräna för att minimera risken för skador och smärtor i bland annat rygg, axlar, nacke och skuldror.

Att rörlighetsträna regelbundet är också bra för att minimera risken för skador och smärta. Och det är något som många jag pratar med glömmer bort eller inte alls tänker på. Rörlighetsträning kan du dessutom genomföra var som helst; sittande, stående, liggande, under arbetstid, i väntan på bussen, när du lagar mat, you name it! Och man ska inte glömma att simning och vattenträning är väldigt bra både som träningsform och som rehab.

Hur hittar jag rätt träning för just mig?

Det gäller att hitta en träningsform som du trivs med och tycker om, och det bästa sättet att ta reda på det är att prova dig fram.

Hur hittar jag balans i min träning?

Jag anser att du bara ska göra saker som du tycker är kul, åtminstone i början. Går du ut för hårt i början så är det mycket lättare att tappa motivationen. Under tidens gång kommer du att märka att det finns saker som du behöver lägga ner lite extra tid och energi på men som kanske inte alltid är jätteroliga. Men innerst inne vet du att det ger resultat i slutänden och kanske är det länken till att bli bättre i något som du faktiskt tycker är roligt. Detta är såklart väldigt individuellt, men en bra tankeställare tycker jag.

Hur ofta bör jag träna och hur bör jag lägga upp en träningsvecka? 

Jag tycker att det är bra med ett träningsschema, har jag träning inplanerat i kalendern så är det lättare att det blir av. Jag skulle säga att 2-3 pass i veckan är bra, där du tränar omkring 45 min till 1 timme per tillfälle. Men allt beror givetvis på vilka förutsättningar du har och hur du planerar och prioriterar kring din träning. Ett 30-minuterspass kan funka minst lika bra.
Blanda gärna styrka med kondition och rörlighet. För att kroppen ska hinna återhämta sig är det bra att lägga styrketräningen och konditionspassen med några dagars mellanrum.

Jag har svårt att hitta motivationen - kan en PT vara rätt för mig?

Att träna med personlig tränare kanske inte passar alla, men det finns många fördelar med att få professionell hjälp. En PT kan hjälpa dig att hitta rätt träning utifrån just dina behov, förutsättningar och syfte. Vi tittar på dina styrkor och vad du behöver jobba lite extra med och ser till att vi tillsammans når målen med din träning.

På detta sätt blir din träningstid effektivast möjliga. Vi är den där extra kompisen som motiverar, stöttar och peppar. Vi hjälper dig få regelbundenhet i din träning genom ett skräddarsytt träningsschema.

Varför jag är personlig tränare: 

Jag jobbar som personlig tränare för att jag älskar att se människor utvecklas både fysiskt och psykiskt. Att våga ta steget och gå utanför sin comfort zone och bevisa för sig själv att det hen trodde var omöjligt faktiskt var och är möjligt, att jag kan, det är grymt roligt att se!

Jag älskar när mina kunder vågar ta i och pressa sig mer än vad de tror de klarar av, de flesta är nämligen starkare än vad de tror, och det är något som motiverar mig. Det jag vill ge mina kunder är också att det är okej att misslyckas och att inte jämföra sig med personen bredvid, framför eller bakom dig. Alla är unika i både kropp och sinne, utgå därifrån och försök bli den bästa versionen av dig själv.

Lycka till med träningen - och kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av!

Lovisa Holgersson
Lovisa Holgersson
Personlig Tränare