Vilken simskola passar mitt barn?

Vi har simskola för alla åldrar och olika förkunskaper. Hos oss finns allt från babysimskola och minisim till simskola, swimfun och crawlkurser. Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt nivå för sitt barn och har tagit Flodis till hjälp för att guida dig till rätt simskola för just ditt barn.

Att lära sig simma från tidig ålder är viktigt av många olika skäl och i Sverige syftar all simskola till att man ska kunna rädda sig själv om man skulle falla i vattnet och kunna rädda en annan person från drunkning. Redan från babysimskolan är den röda tråden att klara av att rädda sig själv. Att falla i vattnet, ta sig upp till ytan och tillbaka till kanten är ett moment som sedan byggs på i alla steg i simskolan.

Babysimskola (3 mån - 2 år)

För de allra minsta har vi babysimskola. Vår babysimskola är för barn från minst 3 månader till 2år (naveln ska ha läkt och barnet ska väga minst 4 kilo). Här tränar du vattenvana tillsammans med ditt barn. Syftet är barnet ska känna trygghet i vattnet och bli mer självständigt. Vi arbetar med säkerhet och självräddningsövningar. Babysimskolan finns i tre nivåer; 1,2 och 3. Förkunskapskrav är att ha gått babysimskola 1 för att gå steg 2 och så vidare.

Minisimskola (1-5 år)

För barn som är från ett till och med två år finns minisimskola: Minisimskolan är indelat i grupper för olika åldrar; 1-2 år, 2-3 år, 3-4 år och 4-5 år. I vår minisimskola tränar vi på att flyta, hålla andan och att få självförtroendet att själv ta sig fram i vattnet. Syftet är att ge barnet en god vattenvana. Vi arbetar även med säkerhet och självräddningsövningar. 

För att börja i Minisimskola behöver ditt barn inte kunna något sedan tidigare och behöver inte ha gått babysimskola. Våra duktiga och välutbildade simlärare anpassar övningarna efter varje barns erfarenhet, vattenvana och fysiska förutsättningar. Precis som i babysimskolan är du som förälder med i vattnet tillsammans med ditt barn.

Vi får ganska ofta frågor från föräldrar som känner sig osäkra på vilken simkurs de ska anmäla sitt barn till. Det är ju i slutänden du som förälder som vet hur just ditt barns vatten- och simvana ser ut. Men det finns några saker som är bra att tänka på innan du bokar. Det vanligaste misstaget föräldrar gör är att "hoppa över" den viktiga vattenvanan och tro att man kan gå direkt på simtagen. Det är först när man fått vattenvana och känner sig trygg i vattnet som man kan börja lägga till simtagen - och då går det oftast väldigt fort. Det är viktigt att barn får ta det i sin egen takt, så är du osäker anmäl hellre barnet till ett tidigare steg eller ring och prata med oss på Medley.

 

Simskola för barn utan vattenvana

Alla barn är olika och börjar lära sig simma vid olika tidpunkter i livet. Har ditt barn ingen tidigare vattenvana så finns två olika kurser att välja på, för barn som är 5 år och äldre finns simskola med fokus vattenvana, är ditt barn 7 år och äldre så finns simskola från just 7 år.

Simskola, fokus vattenvana

Alla barn är olika och börjar lära sig simma vid olika tidpunkter i livet. Har ditt barn ingen tidigare vattenvana så finns två olika kurser att välja på, för barn som är 5 år och äldre finns simskola med fokus vattenvana, är ditt barn 7 år och äldre så finns simskola från just 7 år och för ungdom 10-16 år.

Simskola från 7 år

Simskolan från 7 år är för barn som inte har några tidigare förkunskaper. Målet är att barnet ska kunna simma bröstsim och ryggsim med korrekta arm- och bentag (utan flythjälp).

Simskola för Ungdom 10 - 16 år

Vi strävar mot att eleven ska lära sig grunderna i bröst och ryggsim för att sedan klara simma 200 m och nå skolans krav för att få godkänt idrottsbetyg i år 6 och 9 i grundskolan.

 

Simskola i flera nivåer för vattenvana barn (från cirka 5 år)

Från att barnet är i femårsåldern kan det börja i simskola. Och just beroende på att barn har olika vattenvana och förkunskaper finns det flera olika nivåer att välja mellan. För att få ut så mycket som möjligt av kursen är det viktigt att barnet uppfyller förkunskapskravet.

Det finns tydligt angivet vid varje kurs. Vanligast är att barnet börjar med steg ett, och att barnet sedan gör de olika stegen i sin egen takt. Men har ditt barn förkunskaper med sig så kan du anmäla det till ett senare steg.

Simskola steg 1

För barn från cirka 5 år, utan vuxen med i vattnet. Barnet ska ha vattenvana, dvs utan flythjälp kunna hoppa från kant och doppa huvudet. Målet med simskola steg 1 är att få en ökad vattenvana, kunna grunderna i bröst- och ryggsim samt kunna flyta på mage och rygg utan flythjälp.

Simskola steg 2

För barn som redan har en god vattenvana, kan grunderna i bröst- och ryggsim samt kan flyta på mage och rygg utan flythjälp. Målet med simskola steg 2 är att kunna simma; 10 meter bröstsim med korrekta arm- och bentag med huvudet över vattnet och 10 meter ryggsim (utan flythjälp). 

Simskola steg 3

För barn som kan simma 10 m bröstsim med korrekta arm- och bentag med huvudet över vattnet och 10 m ryggsim (utan flythjälp). Målet med simskola steg 3 är att kunna simma; 25 meter bröstsim och  25 meter ryggsim. 

Swimfun

På vissa av Medleys anläggningar kan du anmäla dina barn till SwimFun – roliga och lärorika vattenaktiviteter för barn. Crawl för barn, sjöjungfrusim, märkestagning - våra SwimFun-kurser finns i flera olika varianter. Läs mer här

Hoppas att du fått lite bättre koll på våra olika simskolor och vet hur du hittar rätt simskola till ditt barn, vi ses i vattnet!

/Flodis