Vattenlöpning – vad är det?

Ja, du hörde faktiskt rätt. Det går att springa i vatten. Men hur går vattenlöpning till och vilka är fördelarna med denna typ av träning?

Vattenlöpning är roligt, effektivt och samtidigt ett skonsamt alternativ till din vanliga konditionsträning. Har du till exempel en skadeproblematik eller behöver rehab under en period så är vattenlöpning ett perfekt komplement till din vanliga löpträning. Givetvis är det lika bra träning för dig som inte har skador, ett roligt sätt att variera din löpträning helt enkelt.

Hur går vattenlöpning till?

Vattenlöpning efterliknar löpning till stor del, men du använder ett flytbälte och jobbar utan bottenkontakt. Vattnet ger dig ett extra motstånd som du inte får när du tränar på land, så du kan lätt komma upp i hög puls och på så sätt förbättra din kondition. I våra vattenlöparpass tränar vi ofta i olika intervaller, men det går också utmärkt att träna distans om du vill bli mer uthållig.

För vem passar vattenlöpning?

Vattenlöpning är bra träning oavsett om du är motionär, elit eller om du kanske har en skada som gör att du inte kan springa eller promenera på land. I och med att du har ett flytbälte och jobbar utan bottenkontakt så undviker du stötarna som du får av löpning utomhus eller på löpband. Löpträningen blir helt enkelt skonsammare för dina leder och ligament.

Vad tycker våra vattenlöpare?

Calle Carlsson är 68 år och tränar vattenlöpning på Hjortensbergsbadet.

- Jag tränar vattenlöpning för att det är roligt och för att må bättre helt enkelt. Det bästa med den här träningsformen är att man kan ta ut sig och bli totalt slut. Det är upp till en själv. Det är bra och en fördel att kunna kombinera träning i vatten med andra gruppträningspass. Jag kör också pass på land, som till exempel Medley station och cirkelträning, säger Calle.

Här hittar du våra vattenträningspass.

/Ulrika Jerräng