Varför ska jag träna? Vad, hur och när ska jag träna?

Känner du igen dig? Träning och hälsa är något som diskuteras flitigt i våra medier, på arbetsplatser och bland vänner och familj. Och frågorna kring träning är många. Vi tänkte reda ut några av dem.

Varför ska jag träna?

Att svara på varför du ska träna är kanske enklast, när vi rör på oss så håller vi kroppen hälsosam, hjärnan mer alert, vi orkar mer och endorfinerna ökar vilket skapar välbefinnande. Du blir helt enkelt gladare och friskare.                                                  

De andra frågorna kan vara svårare att besvara, särskilt för dig som är nybörjare, därför tänkte vi försöka oss på att ge några svar, eller kanske snarare väcka lite tankar och idéer kring träning och hälsa.

Oavsett vad du har som mål, tidigare träningserfarenhet eller behov så visar alla studier på att vi behöver röra på oss varje dag. Kanske är cykla eller gå till jobbet den vardagsmotion som passar dig. Kanske är simning eller styrketräning din grej. Kanske är det fotbollsträning med barnen på kvällar och helger. Oavsett vad du gör och tycker om så är det viktiga att det faktiskt blir av.

Vad ska jag träna? 

En kombination mellan styrketräning och konditionsträning är det allra bästa och det vi rekommenderar. Men det viktiga är att du hittar det som passar just dig, som du tycker är roligt och mår bra av, för då är det mer troligt att träningen faktiskt blir av.

Hur mycket ska jag träna?

WHOs och Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla vuxna över 18 år ska vara fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka. Om du saknar tidigare träningsbakgrund rekommenderar vi att du startar med 2-3 pass per vecka om vardera 30-60 minuter. Vi rekommenderar att träningen består av både styrke och konditionsfrämjande aktiviteter.

När ska jag träna?

Det finns många rekommendationer kring när på dygnet man ska träna beroende på vad man vill uppnå. Vi tycker, som vi sagt tidigare, att det viktigaste är att träningen faktiskt blir av. Om du är morgonpigg och att träna på morgonen passar dig, då är det det du ska köra på. Om träning på lunchen är ditt sätt att komma bort från stressen en stund och få ny kraft till eftermiddagen så kör på det. Om kvällsträning är ditt sätt att koppla av på kvällen så är det då du bör träna. Eller en blandning när tid finns, det viktigaste brukar vara att du verkligen ha planerat in träningen, att du gjort någon typ av veckoschema, då finns det förutsättningar till att träningen faktiskt blir av.

Kom gärna in och prata med oss så kan vi hjälpa dig att komma igång med din träningsresa. Vi har något för alla; oavsett vad du vill uppnå, tidigare erfarenhet, om du ung eller pensionär. Här kan du läsa mer om vilken metod av träning vi förespråkar https://www.medley.se/medleymetoden

Lycka till med träningen!