Varför jag följer min träningshistorik

Skriver du dagbok? Jag med. Jag gjorde inte det när jag var yngre men började när jag fyllde 30. Dels handlade det om att tiden går så fort och ibland kändes det som livet gick i ett och ändå kunde jag inte komma på en enda sak jag gjort på en vecka. Samma anledning gjorde att jag började fylla och följa i min träningshistorik.

Om livet går i ett är det ganska svårt att mäta framsteg. Och då syftar jag inte på att du gått från A till B utan framsteg i form av att rörelse har skett. Det kan vara alltifrån det samtalet du ringde trots att det kändes svårt. Eller att du tog dig ut på en promenad även fast du var trött och egentligen inte ville. Men jag kan även fastna i en förlegad bild av mig själv som inte stämmer. En bild av att jag inte tränar även fast jag gör det och att då behöva påminna mig själv om det hela tiden, “jag duger”. Därför tog jag ett beslut om att försöka spara hjärntid genom att använda min träningshistorik som ett komplement till en dagbok.

Träningshistorik som motivator

Bara det att jag kan gå in i appen och se att jag har rört på mig i ex antal minuter under en period lugnar mig och det motiverar mig till att addera ytterligare rörelse. Det finns ju en anledning till att belöningssystemet i hjärnan tycker om bekräftelse. Nu blir inte belöningen den extra bullen för den skulle jag äta ändå utan belöningen blir att lägga till en minut eller trettio. Lite som om du har ett sparkonto med en ojämn siffra, jag vet inte om du är likadan men om jag har 29 kronor på kontot för jag alltid över så det blir 30kr istället. Jag kan inte vara ensam om det här? Snälla.

Topp 3 till varför jag följer min träningshistorik

  • Jag tycker på riktigt att det är kul att lägga in min träning, promenad, tennis etc.
  • Jag får bekräftelse direkt när statistiken ändras.
  • Jag får en duktighetskänsla vilket leder till att jag löpande lägger till och kollar.

Så fungerar träningshistoriken i appen?

  •  I appen högst upp till höger under mina sidor hittar du din träningshistorik.
  • Där ser du också en kort sammanställning över din träning.
  • Välj aktivitet under Träningstyp, datum och tid, sen sparar du och så hämtas passet in i statistiken.
  • Du kan också lägga till egen träning genom att trycka på + och där väljer du din typ av träning.
  • Om du klickar på “Visa mer träningshistorik” ser du statistik för månaden, längst upp antal minuter och tillfällen, både inpasseringar på anläggningar och egen träning sammanställs. Nedanför visas fördelning mellan olika typer av träning och pass, samt en lista med alla träningstillfällen. Du kan redigera dina tillfällen genom att klicka på pennan.

Jag hoppas att du precis som jag kan använda din träningshistorik till att ändra känslan av att allt går i ett till att istället se rörelse och framsteg. Och du, en promenad till affären räknas och vips kanske du har massor av minuter du kan vara stolt över.

Kom ihåg att du är bäst!

// Johanna