”Utan träningen hade jag inte kunnat ha kvar mitt jobb”

Julen 2016 ställdes Mari Torstensson inför ett val. Som egenföretagare inom ljustillverkning fick hennes kropp, framförallt nacke och axlar, slita hårt. Tillslut var smärtan så stor att hon antingen var tvungen att ta tag i problemet eller sälja sitt företag. Hon valde det första och har ett år senare, med hjälp av sin personliga tränare Saara, återfått massor av livskvalitet. – Med Saara känner jag sådan energi. Vid varje pass känner jag bara att ”nu kör vi!”.

När vi pratar med Mari Torstensson, 57 år, har det värsta trycket inför julen precis lagt sig i ljusfabriken.
– Inför den här julen har det varit mer intensivt än någonsin. I den dåliga formen jag var i förra året hade jag aldrig klarat av ruschen vi nyss haft, berättar hon.

Efter julen 2016 kände sig Mari helt förstörd, kroppen värkte överallt och ledigheten räckte inte för att återhämta sig.
– Jag stod inför faktumet att ville jag kunna jobba och ha kvar mitt företag var jag tvungen att ta tag i både min vikt och i smärtan jag länge haft i axlar och nacke. Det gick helt enkelt inte längre.

Fick motivation av personliga tränaren

På Medley Vattenpalatset Kaskad i Tingsryd hade Mari varit många gånger tillsammans med familjen och badat, men aldrig tränat. I början av mars 2017 tog hon kontakt med Saara Karhunen som arbetar som PT på anläggningen. Från början var Maris tanke att gå hos Saara fyra fem gånger för att sedan fortsätta träna på egen hand. Men samarbetet har fortsatt.
– Jag behöver kontinuiteten som en PT ger mig, hon pushar mig till att klara mycket mer än vad jag gör när jag tränar själv. Det är en investering i mig själv och min totala hälsa, säger Mari.

Sprang för första gången på 25 år

När motivationen tryter tänker Mari tillbaka på ett starkt minne hon upplevde på löpbandet.
– Jag tittar på mycket på Biggest loser och kände frustration över att deltagarna, som är större än jag, kunde springa men inte jag. Jag beklagade mig för Saara och då ökade hon farten på bandet och sa: ”nu ska du springa”.

Och sprang gjorde Mari, för första gången på 25 år.
– Det låter kanske inte som något speciellt, men jag började nästan gråta när jag upptäckte att jag verkligen sprang på bandet. Det var helt otroligt för mig, berättar hon.

Idag har Mari tränat i tio månader med Saara, och målet har hon klart för sig.
– Att träningen ska bli en naturlig del av mitt liv, att det ska vara skönt att träna eller gå en promenad. Jag tränar för att kunna leva länge.

Fotograf: Linda Himsel