Två värmande soppor på potatis

Hösten är som bekant rotfrukternas säsong och i höstrusket kan en värmande soppa göra gott. Här kommer recept på riktigt goda och höstiga soppor!

Kryddig sötpotatissoppa med röda linser

Fyra portioner:

  • En gul lök
  • Två vitlöksklyftor
  • Två sötpotatisar (ca 200g st)
  • 1 msk olivolja
  • En burk krossade tomater (ca 370 g)
  • 1 dl röda linser (torkade)
  • En burk kokosmjölk (ca 370 g)
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • En halv färsk chili
  • 5 dl vatten
  • ½ tsk torkad basilika
  • ½ tsk salt

Gör såhär:

  1. Skölj, kärna ur och finhacka chili. Skala och hacka lök och vitlök grovt.
  2. Skala sötpotatisen och skär i bitar. Fräs sedan lök, vitlök och chili i olja tills det blir mjukt.
  3. Tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, kokosmjölk, linser, sötpotatis, basilika och salt.
  4. Låt koka i 15 minuter och glöm inte att röra om med jämna mellanrum.
  5. Mixa soppan med en stavmixer tills den blir slät och krämig, smaka av med salt. Om den är lite för kryddig, späd med lite vatten.

Tips: servera soppan med ett gott knäckebröd!

Klassisk potatis- och purjolökssoppa

Fyra portioner:

  • Fyra potatisar
  • En gul lök
  • En purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 msk grönsaksfond
  • En liter vatten
  • ½ dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör såhär:

  1. Skala och skiva potatisen, löken och hela purjolöken.
  2. Fräs i smör i en stor kastrull och tillsätt sedan fond och vatten.
  3. Låt koka under lock i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  4. Blanda ner crème fraiche och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt salt och peppar, krydda mer efter smak.

Tips: Tillsätt lite hackade hasselnötter och rivet citronskal vid servering om du vill piffa upp klassikern lite!