Två värmande soppor på potatis
Hösten är som bekant rotfrukternas säsong och i höstrusket kan en värmande soppa göra gott. Här kommer recept på riktigt goda och höstiga soppor!
Kryddig sötpotatissoppa med röda linser
Fyra portioner:
- En gul lök
- Två vitlöksklyftor
- Två sötpotatisar (ca 200g st)
- 1 msk olivolja
- En burk krossade tomater (ca 370 g)
- 1 dl röda linser (torkade)
- En burk kokosmjölk (ca 370 g)
- 2 msk grönsaksbuljong
- En halv färsk chili
- 5 dl vatten
- ½ tsk torkad basilika
- ½ tsk salt
Gör såhär:
- Skölj, kärna ur och finhacka chili. Skala och hacka lök och vitlök grovt.
- Skala sötpotatisen och skär i bitar. Fräs sedan lök, vitlök och chili i olja tills det blir mjukt.
- Tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, kokosmjölk, linser, sötpotatis, basilika och salt.
- Låt koka i 15 minuter och glöm inte att röra om med jämna mellanrum.
- Mixa soppan med en stavmixer tills den blir slät och krämig, smaka av med salt. Om den är lite för kryddig, späd med lite vatten.
Tips: servera soppan med ett gott knäckebröd!
Klassisk potatis- och purjolökssoppa
Fyra portioner:
- Fyra potatisar
- En gul lök
- En purjolök
- 1 msk smör
- 2 msk grönsaksfond
- En liter vatten
- ½ dl crème fraiche
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör såhär:
- Skala och skiva potatisen, löken och hela purjolöken.
- Fräs i smör i en stor kastrull och tillsätt sedan fond och vatten.
- Låt koka under lock i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
- Blanda ner crème fraiche och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.
- Tillsätt salt och peppar, krydda mer efter smak.
Tips: Tillsätt lite hackade hasselnötter och rivet citronskal vid servering om du vill piffa upp klassikern lite!