Träna på gymmet del 5 | Balansövningar

Sista delen i vår serie med träningsövningar på gymmet. Del fem: Balansövningar.

En av grundpelarna i all träning är bra balans. Utan den skulle vi varken kunna sitta, gå eller stå. Så gör det till en vana att öva på balansen minst en gång i veckan. Att träna upp balansen är förhållandevis lätt, det gäller bara att du genomför övningarna:). Genom att träna balansen minskar du skaderisken och ju bättre din balans blir desto mer kan du utmana dig själv med tyngre vikter, förutsatt att du aktivt håller igång din övriga träning.  

Detta pass med balansövningar kan köras 1-3ggr/vecka beroende på vad som passar just dig. Förslagsvis kör du 2-3 set med 8-12 repetitioner och en setvila på mellan 30-120 sek mellan varje set. Tiden för passet blir då mellan 30 och 60 minuter. 

1. Balans på ett ben

Stå på ett ben med händerna i sidan. Lyft motsatt ben upp genom att böja i höften. För samma ben därefter rakt bakåt och sträck i höften, för därefter benet rakt ut till sidan. Kom försiktigt tillbaka till utgångspositionen och upprepa. Håll dig stabil i överkropp och bäcken så att det endast är benet som rör sig. 

2. Stående stålHEN

Stå på ett ben och luta överkroppen framåt med rak arm sträckt över huvudet. För samtidigt benet du inte står på bakåt tills din kropp är i en rak linje. Böj på höfterna och stoppa rörelsen vid en cirka 45 ° vinkel i höftleden. Sedan komma tillbaka till utgångsläget. 

3. Ettbens knäböj till 30 grader

Böj knät till 30 grader, håll händerna i sidan och sträva efter god stabilitet i höften. Se till att spänna sätet. 

Om du vill kan du ladda ner hela träningsprogrammet här.