Träna på gymmet del 4 | Övningar för axlar och bröst

Träna på gymmet del 4 | Övningar för axlar och bröst.

Inte för att generalisera men ofta brukar övningar för rygg och bröst vara männens favorit, men det handlar inte bara om yta. Axlar och bröstmusklerna är en väldigt utsatt grupp vilket gör att det är extra viktigt att stärka upp just dessa delar. Att det sedan bidrar till en bra hållning är en hälsosam bonus. Hoppas att du hittar några övningar du gillar och kom ihåg att kroppen gillar variation. 

Detta pass för axlar och bröst kan köras 1-3ggr/vecka beroende på vad som passar just dig. Förslagsvis kör du 2-3 set med 8-12 repetitioner och en setvila på mellan 30-120 sek mellan varje set. Tiden för passet blir då mellan 30 och 60 minuter. 

1. Bröstpress

Sitt med avslappnade axlar och fatta ett bra grepp om handtagen. Armbågarna ska vara i höjd med händerna. Pressa fram tills armarna är raka och för dem långsamt tillbaka mot bröstet. 

2. Axelpress* 

Sitt med bra stöd för korsryggen och ta ett brett grepp om handtagen i höjd med axlarna. Spänn mag- och korsryggsregionen och pressa upp tills armarna är helt utsträckta. Återgå långsamt och upprepa.

3. Matrix Rear Delt

Sitt med stöd för bröstkorgen och ta tag i de horisontala handtagen. För armarna ut till sidorna samtidigt som skulderbladen dras mot varandra. För dem sen långsamt tillbaka och upprepa. 

*Restriktioner för personer med högt blodtryck

Du kan ladda ner hela träningsprogrammet här.