Träna på gymmet del 1 | Uppvärmningsövningar

Nu kör vi igång en serie i fem delar med träningsövningar på gymmet. Den första delen: Uppvärmning.

Det är viktigt att värma upp innan träning av ett flertal anledningar. Uppvärmning vidgar blodkärlen som hjälper till att reducera belastningen på hjärtat, det gör oss mer energiska, ökar syresättningen och det minskar risken för muskelsträckningar. 

Avsätt gärna 10 minuter så att du hinner värma upp ordentligt och välj gärna någon av våra favorit-uppvärmningsövningar. Här får du förslag på 6 bra övningar för din uppvärmning innan träning på gym:

1. Löpband
Du kan välja ett program och sedan starta löpbandet eller enbart trycka start. För att ändra hastigheten trycker du plus/minus, och för att ändra lutningen trycker du pil upp/ner. För att avsluta trycker du stopp. 

2. Cykel
Välj ett program och starta cykeln, eller tryck bara quick-start. För att ändra motståndet trycker du plus eller minus, och för att avsluta trycker du stopp. 

3. Roddmaskin
Justera motståndet med hjälp av reglaget på höger sida. Tryck på “on” och välj vilken information du vill se på skärmen. Ha raka armar och börja med att sträcka ut benen. När benen är raka lutar du ryggen lätt bakåt samtidigt som du drar armarna mot magen. Sträva efter så långa roddtag som möjligt.  

4. SkiErg:stakning
Händer och fötter med axelbrett avstånd. Händer precis över huvudhöjd med böjda armbågar. Dra handtaget nedåt genom att ta i med magen och genom att böja knäna. Håll handtagen i nivå med huvudet och avsluta taget med knäna lätt böjda och armarna utsträckt längs med kroppen.

 5. Cross country
Du kan välja ett program och starta maskinen, eller helt enkelt trycka på start. För att ändra motståndet trycker du på plus eller minus, och för att avsluta trycker du på stopp. 

6. Trappmaskin
Välj antingen ett program, eller starta bara genom att trycka på quick-start. För att ändra motståndet trycker du plus eller minus. För att avsluta trycker du på stopp.