Träna inför Vansbrosimningen 2019
Simmade du och fick mersmak? Eller har du funderat på att vara med men aldrig kommit till skott? Trots att nästa sommar kan kännas avlägsen är det ändå en god idé att starta upp träningen redan nu. Här kommer några tips!
Det är vägen som är resans mål
Det kanske är en sliten klyscha att det är vägen som är resans mål, men det ligger något i den. Om inte träningen känns meningsfull eller tillräckligt inspirerande kan det vara svårt att få den att bli av. Så försök göra simningen till något du längtar efter. Sätt upp små delmål på vägen mot sommaren och titta bara bakåt för att se hur långt du har kommit.
Och när våren kommer – passa på att njuta av att kunna förlägga en stor del av din träning i öppet vatten. Det är underbart att upptäcka nya sjöar att simma i och att se bekanta byggnader och platser från ett nytt perspektiv. Att simma utomhus är att uppleva!
Mål – att crawla hela sträckan
Ett vanligt mål är att crawla hela sträckan, oavsett vilket av loppen man väljer att delta i. Ju tidigare du kan komma igång med din crawlträning, desto större chans har du förstås att lyckas. Har du aldrig crawlat förut är det lämpligt att gå en kurs så att du får lära dig de tekniska grunderna för simsättet.
Börja träningen inomhus, i bassäng, där du inte behöver ta hänsyn till navigering, mörker, kyla eller vågor. Lägg ner mycket tid på dina teknikövningar och var noggrann. Andningen brukar vara det som ställer till mest problem, men ju bättre du behärskar tekniken utan andning, desto enklare blir det lägga till det momentet.
Mål – behagligare lopp
Kan du crawla men är van att simma ensam, eller med andra simmare på behörigt avstånd, så kan starten av Vansbrosimningen kännas som en galen torktumlare med främmande armar och ben överallt. Det kan vara svårt att komma in i simningen och hitta rätt fokus. Därför är det bra att öva på trängsel i förväg. Ta dina vänner till hjälp och öva på att simma tätt ihop, knuffas lite kärvänligt, simma över varandras ben, störa armcykeln, dra av glasögonen eller killa varandra under fötterna. Använd fantasin. Det kan låta brutalt, men oftast leder det bara till många skratt. Om du överdriver träningen så kommer det kännas enkelt om något liknande råkar inträffa under loppet. Kom alltid ihåg att det sällan är någon som medvetet är ute efter att förstöra för dig. Ibland blir det bara inte riktigt som man tänkt sig.
Simmar du snabbt kan du seeda dig så att du hamnar i en av de främre startgrupperna. På så vis kan du undvika att behöva ta dig förbi allt för många långsammare simmare. Detta gäller Vansbrosimningen 3 km, Vansbro Halvsim 1,5 km och Vansbro Tjejsim 1 km. Har du simmat i Vansbro något av de senaste åren så kan du använda den tiden för seedning. Är det första gången du ska simma kan du i förväg köra ett av de seedningsgrundande loppen. Läs mer om dem här.
Mål – snabbare tid
Har du som mål att förbättra din tid så är det regelbunden träning som gäller. Börja öva redan nu. Lär dig att navigera och kanske att drafta. Drafting, eller att drafta, betyder att man simmar tätt bakom en annan simmare och på så vis spar energi genom att låta den simmaren ta det mesta av vattenmotståndet.
Använd våren till att förbättra din teknik och bygga upp din simkondition, främst genom lugna distanspass och några lite tuffare intervallpass. Inled alla simpass med teknikövningar, och öka längden på passen successivt. Frampå sommaren kan du minska antalet långa distanspass och lägga in fler, kortare intervallpass för att få upp farten.
Behåll motivationen
Direkt efter ett lopp brukar längtan efter revansch vara hög. Kanske gjorde du en bra tävling, men drömmer om att simma ännu fortare nästa gång? Eller är du missnöjd och vill ha en ny chans att visa vad du går för? Försök konservera motivationen. Skriv ner vad du gjorde bra, vad du kan förbättra och vilka mål du har till nästa år. Ha dem tillgängliga så att du kan påminna dig när träningen känns tung och hopplös.
Behöver du fler tips på hur du får upp motivationen? Läs mer här.
Kombinera gärna simningen med styrke- och rörlighetsträning, framför allt för överkroppen, så att du håller dig skadefri.
Lycka till med träningen så ses vi i Vansbro till sommaren!