Tips på övningar att göra i vatten

Vattenträning är en skonsam träningsform som passar såväl nybörjaren som den mer vältränade. Medley har flera olika pass, men du kan också själv göra övningar i våra bassänger eller i sjö och hav. Här tipsar Sara Rydberg, vatteninstruktör på Medley Kaskad i Tingsryd, om några övningar.

– Styrkan med vattenträning är att den passar alla. Man använder vattnet som motstånd, och vill man att det ska bli tuffare är det bara att arbeta snabbare och ännu mer mot vattenmotståndet, till exempel genom att jobba med öppna handflator, säger Sara.

Då det är en skonsam träningsform för leder, skelett, muskler och senor kan det vara skönt för den som har ont och har skadat sig. Men det är också ett utmärkt komplement för den som kör hårdintensiv träning. Ett pass i veckan ger leder och muskler avlastning, men är fortfarande tuff träning om man gör övningarna snabbare eller större.

– Passa på i sommar att göra övningarna ute i bassäng, sjö och hav. Själv eller med vänner och familj, säger Sara.

I filmen tipsar Sara med hjälp av sin kollega Mimmi Dahlberg om några övningar att göra själv.

Tänk på att:

  • ha vattnet till armhålorna.
  • stå med hela foten i botten, inte på tå.
  • ha alltid armarna under vattnet.
  • Spänn bålen och räta på dig.
  • känn att du spänner muskelgruppen du jobbar med.
  • om du håller i kanten se till att ryggen är rak och att det är ben eller mage du jobbar med.

Du kan till exempel göra övningarna som ett så kallat tabata-pass, alltså att jobba i 20 sekunder sedan vila i 10 sekunder, och upprepa detta åtta gånger per övning. Söker du på nätet så finns det tabata-låtar som du kan köra efter så slipper du hålla koll på klockan. Men du kan också göra övningarna i den takt och den längd du själv känner för och hinner med.

Sara Rydberg
Vatteninstruktör på Medley Kaskad