Tips för att stärka ditt immunförsvar!

Träna regelbundet, sov ordentligt, ät hälsosamt, stressa inte och njut av naturen.

Om vi tränar regelbundet och måttligt så finns det många studier som tydligt visar på att måttlig fysisk aktivitet stärker vårt immunförsvar genom att öka tillväxten och flödet av vita blodkroppar våra mördarbakterier,det naturliga försvaret som är direkt kopplat till att stärka vårt immunförsvar. Undvik långvarig stress och överdriven hård träning som tenderar att försämra vårt immunförsvar. En stressad kropp kan inte reglera normala nivåer av stresshormoner som ska tala om för de vita blodkropparna att göra sitt jobb därför är vi då extra mottagliga för infektioner. Hitta balans mellan arbete, fritid och sömn. Vistas mycket ute då naturen och frisk luft har många hälsofrämjande fördelar. Promenader och meditation är oxå exempel på sådant som minskar stress och som i sin tur gynnar vårt immunförsvar. 

  • Sov minst 7 timmar per natt då studier visar att för lite sömn påverkar vårt immunförsvar negativt och att du löper upp till 3 gånger så stor risk att drabbas av infektion.
  • Ät näringsrikt och hälsosamt, immunförsvaret sitter i vår tarmhälsa. Välj bort raffinerat socker och skräpmat, enligt studier kan ett förhöjt blodsocker försämra de vita blodkropparnas funktion och öka risken för inflammation.
  • Ät en fiberrik kost med grönsaker, bär och frukt, en sådan kost innehåller en hel del antioxidanter som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler.
  • Gärna en medelhavsinspirerad kost då du på ett enkelt sätt får i dig sunda val av fetter, protein och kolhydrater samt vitaminer och mineraler som påverkar vår tarmhälsa positivt. 

Här är några exempel på sådant som kan hjälpa dig att boosta ditt immunförsvar enligt studier:

  • C-vitamin som sedan gammalt är känd som är en stark antioxidant och som oskadliggöra farliga ämnen, det bidrar även till immunförsvarets normala funktion - finns en hel del i citrusfrukter.
  • D-vitamin då brist tycks vara en vanlig anledning till sjukdom- finns i fet fisk, mjölkdrycker och även i kött och ägg.
  • Zink som är den viktigaste mineralen för att stärka immunförsvaret då den har virusdödande egenskaper- finns massor i ostron men finns även i annan mat från havet, köttprodukter, rotfrukter, fullkornsprodukter etc.
  • Gurkmeja innehållande ämnet curcumin som är starkt antiinflammatoriskt och som enligt nya studier tycks kunna stärka vårt immunförsvar.

Recept på värmande och god Guldmjölk för att boosta immunförsvaret:

Riv en liten bit gurkmeja i en liten kastrull (använd plasthandske för att undvika gurkmejans stärka färgämne på dina händer), täck med lite vatten, koka ihop tillsammans med svartpeppar och cayennepeppar som bla ökar upptaget av curcumin i gurkmejan. När vattnet kokat bort tillsätter du valfri mjölkdryck (jag använder ekologisk mandelmjölk), krydda sedan med kardemumma och vaniljpulver (ej vaniljsocker). Värm upp häll sedan upp i mugg med en tesked kokosolja och en tesked honung av bra kvalité.

Ta hand om dig!

/Linda