Testa att motionsimma ute i sommar

Under semestern är havet eller sjön en utmärkt plats att utöva din vardagsträning. Motionssimning är en skonsam träningsform som är lättillgänglig för alla. Vi har pratat med Hanna Eriksson, anläggningschef på Medley Säby sim- och sporthall som berättar vad som är viktigt att tänka på när man motionssimmar i öppet vatten.

– Framförallt är det viktigt att tänka på säkerheten. Du ska aldrig simma ensam, ha alltid med dig en vän och simma alltid längs med stranden. Det är viktigt att ha nära till land om man skulle bli trött eller få kramp, säger Hanna.
När du motionssimmar i sjö eller hav måste du ta hänsyn till mörker och kyla i vattnet och det kan vara svårt att navigera. Du måste ha ett annat säkerhetstänk än i en inomhusbassäng där det finns tillgängliga hjälpmedel som linor och streck på botten.
– Om man simmar längre sträckor skulle jag även rekommendera att ha med en flytboj, den gör att man syns bättre i vattnet och hjälper till om man skulle bli trött, säger Hanna.

Utrustning

Innan du ger dig ut och simmar i hav och sjö bör du veta vattnets temperatur för att kunna förbereda dig. Om vattnet är kallt är det skönt att använda våtdräkt och det kan vara bekvämt att ha med badmössa och simglasögon. Badmössan gör även att du syns bättre.
– Egentligen behövs ingen speciell utrustning om du ska simma kortare sträckor vid badplatsen, då är det bara att ta på sig badkläder och hoppa i. Vid längre sträckor rekommenderar jag att du är utrustad med hjälpmedel som våtdräkt för att undvika att bli kall och den hjälper dig även att flyta, säger Hanna.

Förbered kroppen

Förutom att tänka på säkerhet och utrustning är det viktigt att förbereda kroppen för ett motionspass. Innan du hoppar i vattnet kan det vara bra att göra några styrkeövningar på land, alternativt att du börjar simma i ett lugnare tempo.
– Och som efter all träning är det bra att stretcha efteråt. Alla är olika när det kommer till rörlighet och alla kanske inte behöver stretcha hela kroppen. Man får känna efter och lägga det på sin individuella nivå, säger Hanna.

Vill du testa att motionssimma i öppet vatten i sommar? Kom ihåg att:


• Tänka på säkerheten
• Anpassa eventuell utrustning efter vattentemperatur
• Börja lugnt och avsluta med stretching

Och framförallt, njut av ett härligt dopp i det blå!

Hanna Eriksson
Hanna Eriksson
Anläggningschef på Medley Säby sim- och sporthall