Swimrun – en sport för alla

Swimrun är sporten där du både simmar och springer genom loppet. Den har funnits sedan 2006, då loppet Ö till Ö arrangerades för första gången. Swimrun har blivit väldigt populärt sedan dess, och vill man träna inför ett lopp passar flera av våra kurser utmärkt för det.

Swimrun är en snabbt växande sport där deltagaren växlar mellan löpning och simning flertalet gånger under ett och samma lopp, ofta med både våtdräkt och skor. Det fina med swimrun är att man inte måste vara elitidrottare för att delta. Det finns väldigt många olika sorters lopp man kan välja mellan, både i och utanför Sverige, och varierar i längd och svårighetsgrad. Det tuffaste loppet är den norska tävlingen Rockman där det ingår 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2500 meter höjdstigning, en riktig utmaning alltså. För de som inte känner sig redo för just den utmaningen finns det även kortare instegstävlingar som är strax över en mil.

Swimrun har exploderat de senaste åren och har blivit en folklig sport där vem som helst är välkommen att anta utmaningen. Dessutom släpper man ofta tidskraven och den ständiga jakten på minuter, och att det allt som oftast blir en rejäl naturupplevelse.

För att klara av loppen måste du vara bra på att simma. Klarar du av 1500 meter bröstsim är du redo för att delta i ett swimrun. Kan du dessutom crawla, underlättar det en hel del.

Här kan du förbereda dig inför swimrunloppen med oss:

Crawlkurs

Att förbereda sig för ett lopp med swimrun kan du göra genom att lära sig crawla. Det har du möjlighet till på Medley. Vi erbjuder en nybörjarkurs för vuxna som är till för de som inte har testat på crawl tidigare. Det enda som krävs är en god vattenvana, att man kan simma 200 meter bröstsim och att man är över 16 år. Målsättningen är att man lär sig de tekniska grunderna för crawl och att lyckas simma minst 25 meter crawl med andning.

Har man testat på crawl tidigare finns det både en fortsättningskurs och också en avancerad kurs, för de som är intresserade av att ytterligare utveckla sin simning. Crawl gör att man kommer åt muskler man inte trodde fanns, vilket gör det till en väldigt rolig och utmanande träningsform.

Open Water-kurser

Vi har även kurser inom open water, som handlar om att förbereda sig fysiskt och mentalt för att simma utomhus i öppet vatten. I den Vansbroförberedande kursen lär man sig till exempel att simma avslappnat med våtdräkt inomhus, något som kan vara fördelaktigt att kunna om man ska delta i ett swimrun. Förutom den Vansbroförberedande kursen har vi också Open Water nybörjare och Crawl Open Water.

Vill du bara testa på eller känner du dig redo för swimruntävlingar?