Susanne har tränat med PT i 7 år

Kan det vara så att vi mer och mer börjar vi släppa “quick fix-tänket” och lägger mer fokus på hållbarhet och långsiktighet? Susanne är en av allt fler kunder som väljer att träna med personlig tränare under lång tid. I Susannes fall är det nu mer än sju år sedan hon började träna med en personlig tränare.

Vad är det som gör att du regelbundet under flera år tagit hjälp av en personlig tränare?

- Jag känner verkligen hur bra jag mår av att träna! Alla har nytta av att träna, inte minst när man blir äldre. Det är så tydligt att jag behöver ha muskler. Träningen har tidigare gett mig ork i yrkeslivet, och nu efter pensionen ger det mig viktig ork i hemmet och när jag är med barnbarnen. Det gäller ju att hänga med!

Vad är skillnaden på att träna med personlig tränare istället för att träna på egen hand?

- Motivationen! Min PT ger mig löpande ny inspiration till exempel i form av nya övningar och nya upplägg. Vid det här laget kan jag alla maskiner på gymmet, men PT’n skapar nya, inspirerande träningspass där övningar i maskiner, andra redskap och egna kroppen varvas. Det ger variation och träningspass som hela tiden är anpassade efter mig och min utveckling, berättar Susanne.

Vad har det inneburit för din långsiktiga träning och utveckling?

- Att träna med Personlig tränare ger mig en tydlig plan, både långsiktigt och inte minst inför varje träningspass. De gånger jag tränar på egen hand så vet jag exakt vad jag ska göra när jag kliver in genom gymdörrarna. Jag behöver inte stå och fundera. Under en period då jag inte hade någon regelbunden hjälp av PT märkte jag att min styrka minskade. Så PT’n ser dessutom till att jag utmanar mig själv lite extra. Jag vågar testa lite tyngre vikter och tuffare varianter av övningar. Och det ger ju resultat!

Har du några exempel på när du märker att träningen gjort skillnad i vardagen?

- Om jag ska ge ett par tydliga exempel på hur min träning hjälper mig i vardagen så har vi exempelvis idag haft städdag här hemma, och att rista mattor var inga som helst problem. Och när barnbarnen kommer och hälsar på så tar jag mig lätt ner och upp från golvet. Faktiskt har jag till och med fått frågan att jobba extra på förskola. Det gör jag gärna, bara jag inte behöver göra avkall på mina träningspass, säger Susanne och ler.

Hur ser du på din fortsatta träning?

- Jag tänker fortsätta träna för att i många många år till ha ett fortsatt fint liv.

Visst är Susanne ett ypperligt exempel på hur man kan träna långsiktigt och hållbart. Lek gärna med tanken på hur du kan få långsiktighet och hållbarhet i din träning, och att träningen alltjämt förblir glädjefylld. Kanske kan personlig träning vara något även för dig?

 /Katja Koivisto, Personlig tränare