Simpodden öppet vatten

I det här avsnittet av Simpodden snackar vi öppet vatten, utomhussäsongen är här och många av oss ska ge sig ut och simträna i sjöar och hav. Vi har Mikael Olausson från Svenska Livräddningssällskapets säkerhetsråd och Christan Lindeberg från HEAD Swimming i studion.

Vi pratar bland annat om vad man ska tänka på för att simma säkert och vad man ska göra om man får kramp sedan nördar ner oss i det här med att välja våtdräkt. Den som håller ut ändå till slutet av programmet får även höra en kort intervju med en känd person som sysslar med SwimRun.SLS (Svenska Livsräddningssällskapet) har tre honnörsord som gäller alla sammanhang som har med vatten att göra; kunskap, utrustning och sällskap.

Kunskap

Det är en helt annan sak att simma i öppet vatten jämfört med i en uppvärmd bassäng. Vi har alltid kalla vatten i Sverige och det gäller att vara förberedd på att kroppen reagerar på kylan och att energiåtgången är större. Det är också viktigt att ha kunskap om den plats man har tänkt simma på, välj helst en av kommunens officiella badplatser. Ta reda på hur djupt det är, om det är en farled där det kan finnas båtar, simma alltid längs med stranden och tänk på att reka i förväg var du ska gå upp.

Utrustning

Mikael Olausson rekommenderar att man har en våtdräkt, och att man ser till att bli bekväm med den genom att testa den i förväg. En färgglad simmössa hjälper dig att synas bättre.

Sällskap

Man ska alltid ha sällskap, i vattnet eller kanske ännu hellre på land. Det är också bra att tala om för andra vad man ska göra och var någonstans man är.

Vill du veta mer om simning i öppet vatten?

Du kan läsa mer om badvett på Svenska Livräddningssällskapets webbsajt. På Badplatsen hittar du information om badplatser, temperatur och vattenkvalitet.

Lär dig mer om HEAD Swimmings produkter på deras Facebooksida eller på Instagram via @headswimmingnordic, deras videoklipp med information om hur du lagar hål i din våtdräkt hittar du här.

Lyssna på Simpodden

Lyssna på avsnittet via webben eller genom podcastappen i din smartphone (sök efter "Simpodden").