Simpodden med Yamina Enedahl

Det kanske framstår som märkligt att vi bjudit in en gäst som säger att sluta med simning var det mest befriande beslut hon tagit i sitt liv. Men Yamina Enedahl hittade tillbaka till vattnet och blev den första svenska världsmästaren i fridykning. Vi snackar om att simma tills man tuppar av, hur mötet med en gigantisk rocka kan förändra allt och sen vrider och vänder vi på det här med prestation.

Hon gick från ung lovande simmare med prestationsångest, till Sveriges första världsrekordhållare i fridykning och hyllad föreläsare. Hon är licensierad mental tränare och med sina egna erfarenheter som grund har hon i 10 år coachat individer, team och ledare på olika nivåer och i olika samhällsgrupper. Yamina pratar ofta om vad hon menar är våra vanligaste prestationsmyter; en av dem är att vi ofta klassificerar människor som antingen vinnare eller förlorare, en annan är "No Pain, No Gain", att det handlar om att bita ihop och jobba hårt och sedan ifrågasätter hon den klassiska SMART-modellen. Yamina är noggrann med att lyfta fram att det inte är enskilda individer, ledare eller tränare som bär ansvaret för den prestationskultur som finns i samhället, vi måste alla hjälpas åt för att skapa normer som får människor både inom idrotten och organisationer och att må och prestera bättre.

Vill du veta mer om Yamina?

Du kan följa henne på Facebook och komma i kontakt med henne genom hennes hemsida. Du kan se flera av hennes framträdanden på nätet: TEDxStockholm, Idrottens himmel och helvete i UR (t.o.m. 6 dec 2016) och Svett & etikett i SVT (t.o.m. 15 juli 2015).