Simpodden crawlkurs med Sofia Demnert
Med i studion idag är Sofia Demnert som har gått från vattenskräck till att lära sig crawla, så småningom simma Vansbrosimningen och köra swimrunlopp och bli en av Medleys mest populära crawlinstruktörer. Vi pratar om hur man lär sig crawla, vad man kan tänka på när man ska gå en crawlkurs och hur man kan träna på egen hand mellan kurstillfällena.
I dagens avsnitt riktar vi oss till dig som vill lära dig crawla. Vi intervjuar crawlinstruktören Sofia Demnert som börjare sin frisimskarriär för bara några år sedan efter att ha deltagit i ett swimrunlopp då hon bröstsimmat och ville göra det snabbare nästa gång. Sofia hatade till en början simningen, det var svårt och hon fick bara vatten i näsan. Idag crawlar hon flera tusen meter i sträck utan problem och hon tror att hon har ett förspång som instruktör då hon själv lärt sig sin crawla i vuxen ålder, hon har nyligen gått igenom det eleverna går igenom och vet hur jävligt det kan vara.
De anmäler sig till Medleys crawlkurser
Långt ifrån alla som går en crawlkurs har siktet inställt på ett lopp, många vill förnya sig i simhallen genom att lära sig ett nytt simsätt. Ungefär 3 000 personer deltar i Medleys crawlkurser varje år, det är en väldigt varierad målgrupp, från äldre ungdomar till pensionärer men medelålderspersoner är den största gruppen. Sofia är noggrann med att poängtera att alla kan lära sig crawla. Man behöver förstås inte gå en kurs, man kan kolla klipp på YouTube, läsa på internet och lära sig på egen hand. Fördelarna med att gå en kurs är att man lär sig de olika momenten var för sig och varje del är viktig, simning är en tekniksport.
Medleys kursstege
Våra crawlkurser är åtta veckor långa och finns i följande steg:
- Nybörjare, målet med kursen är att kunna simma 25 meter crawl med andning
- Fortsättning, målet är att kunna simma 50 meter med andning
- Avancerad, här ligger fokus på att förfina tekniken, effektivitet i vattnet, fart och distans
- Träningsgrupp, man tar med sig allt från de tidigare stegen och jobbar på att bli en starkare och snabbare simmare.
Läs mer om våra crawlkurser här, vi har också kurser i Open Water.
Inför första kurstillfället som nybörjare
Man behöver inte vara nervös över att man behöver ha några förkunskaper inför nybörjarkursen, så länge man kan simma 200 meter bröstsim och vågar doppa huvudet så är man redo. Vi bygger under kursens gång upp crawlsimningen, från att öva på vattenläget och flyta vid det första tillfället, till benspark, rotation och armtag till andningen som man börjar träna på i slutet av kursen. Vi har erfarna instruktörer på kanten som får dig att känna dig trygg från uppropet till avslutningen. Den utrustning du behöver inför kursen är badkläder, handduk, simglasögon och simmössa.
Utmaningar för nybörjare
Som nybörjare tycker Sofia att det viktigaste att ha tålamod, hon skrev själv träningsdagbok när hon började simma och i början fylldes sidorna av svordomar medan det nu liknar en tonårsdagbok med hjärtan. Att lära sig crawl innebär ett helt nytt rörelsemönster, det är mycket information att ta in. Det blir roligare ju bättre du blir, därför rekommenderar Sofia att man tränar emellan kurstillfällena.
Träna på egen hand
Gå gärna till simhallen en eller två gånger mellan kurstillfällena. Tänk på att hålla passen korta, runt 20 minuter så att du orkar fokusera på tekniken. Gå gärna med en kompis, ni behöver inte simma på samma nivå för att gå dit tillsammans. Eller fråga för all del de som du går kurs med.
De tre bästa sakerna med simning enligt Sofia
- Man har samma förutsättningar året runt i simhallen
- Bra träningseffekt, ökar "flåset"
- Kompisarna
Vill du veta mer om Sofia Demnert?
Följ henne på Instagram via @sofiademnert och besök hennes webbsida.
Fotograf: Jonas Demnert