Seniorträning - den viktigaste träningen i livet?

Vår personliga tränare Sofia Eklund delar med sig av en fin berättelse om en kund som kom igång med träningen vid 73 års ålder och om vad fysisk aktivitet ger för positiva effekter oavsett ålder.

För ca tre år sedan kom en kund till mig och frågade efter personlig träning. Mannen jag mötte var en kutryggig 73-årig man, vars ansikte såg sorgset ut. Hans fru hade gått bort för ett år sedan och han började känna av ålderns krämpor. Han förklarade för mig att han aldrig hade tränat i hela sitt liv, men att han nu hade bestämt sig att han skulle ge det en chans.

Den första fråga han hade var vad han skulle ha på sig? Vilken typ av kläder använder man på gymmet? Jag hjälpte mannen med en inköpslista som han kunde ta med sig till sportaffären. Nästa gång vi möttes stod han klädd i en t-shirt, ett par knälånga shorts och ett par enkla inomhusskor. Nu kör vi, sa jag till mannen. Idag är samma man en stark och pigg 76-åring. Han har inte längre någon värk i lederna, han känner sig både gladare, piggare och sover bättre. Dessutom har han fått en helt ny bekantskapskrets.

Vad är den stora skillnaden mot innan? Sedan tre år tillbaka avsätter han tid för träning, närmare bestämt tre tillfällen á 45 min varje vecka. Han kommer till gymmet, värmer upp på konditionsmaskinerna, mjukar upp kroppen med enklare rörlighetsövningar och kör ett enkelt helkroppsprogram som tar honom ca 30 min. Däremellan skojar han med sina nyvunna kompisar som sitter i maskinerna bredvid.

Vad gör träningen med våra kroppar?

Förutom att träningen stärker vår benstomme, våra muskler och leder (yes, även en 76 årig person kan öka sin muskelmassa) så bidrar träningen till bl.a:

  • En bättre blodsockerbalans = bättre insulinkänslighet
  • Förbättrade blodfettvärden = minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Vidgade blodkärl och ett ökat blodflöde som minskar risken för blodproppar
  • Ökad frisättning av hormoner och signalsubstanser som bidrar till att minne, inlärning och koncentrationsförmågan ökar. Dessutom ger det bättre sömnkvalité
  • Starkare immunförsvar
  • Förbättrad koordination-, balans- och reaktionsförmåga = minskar risken för fallolyckor
  • Stresshormonerna minskar och det bidrar bl.a. till att du får lättare att slappna av och känner dig gladare
  • Energiförbrukningen ökar!

Träningen bidrar till en fantastisk kombination av positiva effekter och det bästa av allt är att du själv kan välja vilken träningsform som du vill utföra - gym, gruppträning, simning, löpning, cykling, skidåkning, dans, gymnastik, bollsport osv. Listan kan göras hur lång som helst!

Den enda du behöver tänka på för att ta del av alla positiva effekter jag nämnt ovan är att träningen ska höja din puls, göra dig trött i musklerna och ge dig en känsla av ökat välmående resten av dagen.

Kör hårt!

Skribent: Sofia Eklund, Lic. Personlig Tränare och Lic. Fystränare på Medley Arena Grosvad i Finspång

Sofia Eklund
Personlig tränare, instruktör och utbildare inom träning och hälsa