Så kan du hantera vardagsstressen
Stress ett ord som vi alla känner alltför väl igen. Om vi själva inte varit utbrända så har vi en vän, familjemedlem eller kollega som varit eller är det. Kan vi göra något själva för att mota bort stressen innan den tar över? Vi har pratat med Diana Pilut, stresspedagog och värd på Medley.
– Vi lever idag i ett samhälle som lätt kan skapa många krav och förväntningar. Om vi kan hjälpas åt att förebygga stressen så finns det mycket att tjäna, framförallt mänskligt välmående men också resurser för företag och samhälle, säger Diana.
Det är oftast inte bara en sak som gör oss stressade, utan en kombination av flera.
– Många olika saker kan skapa stress. Vissa kan vi inte skydda oss mot eller styra, som sjukdom, arbetslöshet, olyckor eller dödsfall hos närstående. Sen finns det saker som kommer från oss själva och som vi kan påverka för att minska stressnivån, säger Diana.
Här är några tips på vad man kan göra för att förebygga stressen:
Ge hjärnan en paus
Dagens stadsmiljöer ger hjärnan ständigt nya intryck som gör att den aldrig får vila. Ständigt ljud i form av exempelvis musik i butikerna och människor som pratar i mobiler skapar en underliggande stress. Att ständigt vara nåbar och förväntas svara på sms och telefonsamtal stressar också. Låt hjärnan få en paus då och då genom att till exempel ta en promenad utan telefon.
Träning
Fysisk aktivitet är bra för mycket, också stress. Det får stresshormonerna att sjunka och ger ett bättre motstånd mot stressen. Det är dock viktigt att träningen i sig inte blir ett stressmoment.
– Bry dig inte om vad alla andra gör, hitta vad som gör dig glad och vad som passar i din vardag, säger Diana.
Sömn
Det är när vi sover som kroppen bygger upp och reparerar sig. Får kroppen en bra nattsömn så har den lättare att hantera och bearbeta stressen. Här kan du läsa Dianas tips på vad man kan göra för att hjälpa kroppen att somna.
Vem sätter kraven?
Tankar på vad du borde göra skapar ofta mycket stress. Fundera över kraven som du ställer på dig själv och som du tror att andra ställer på dig. Vilka av dem är faktiskt nödvändiga? Kanske kan du strunta i några av dem, allt måste inte vara perfekt. Fokusera på det positiva och leta efter möjligheterna. Tips: skriv ner det du behöver göra så behöver du inte gå runt och tänka på det.
Välj rätt saker
Vilka saker ger dig energi och glädje? Vilka saker tar energi? Det är lätt att tro att vi ska hinna med allt, ”alla andra gör ju det”, men så är det inte. Försök att prioritera de saker som ger dig energi och glädje. Träffa vänner och skratta. Titta på en rolig film. Genom att skratta frisätts massa bra hormoner, tänk bara på hur det känns i kroppen efter ett riktigt härligt skrattanfall.
När kroppen säger stopp
– Kroppen är fantastisk på det sättet att den har tusen sätt att säga ifrån när det börjar bli för mycket. Det kan vara värk, spända muskler, magont, problem med immunförsvar, ja allt möjligt. Första steget är att med hjälp av läkare utesluta att det inte finns någon bakomliggande sjukdom. Är det stressrelaterat så är det viktigt att lyssna och agera! Känn inte skam utan våga ta hjälp, säger Diana.