Rörelse i reklampausen

Vi fortsätter på temat ”så får du till rörelse i vardagen” när du måste jobba hemifrån eller då du inte kan eller vill gå ut. Det är de små sakerna som räknas brukar man ju säga, och även fast det låter väl klyschigt så är det ju just så.

Just nu är vi i ett läge då vi inte ens ska gå ut om vi känner oss lite småkrassliga. Det som förut var en del av normen, till exempel att gå och jobba eller handla mat på affären när vi var lite småhostiga eller småfebriga, det är inte längre något vi gör. Vardagen har med viruset förändrats på många sätt. Att respektera andra genom att inte smitta ner dem borde egentligen vara självklart, en självskriven norm i vårt samhälle. Ändå har det inte varit det, förrän kanske nu. Och kanske blir detta till en normförflyttning i framtiden, vem vet.

Men när du då har en begränsad rörelsefrihet, när du behöver vara hemma med krassliga barn eller när arbetet hemifrån inte ger den naturliga vardagsmotionen, vad kan du då hitta på istället?

Man får vara lite extra påhittig i tider som denna. Personligen tycker jag att en "7 minute workout" är perfekt. Det går till och med att hinna med i reklampusen när du sitter framför TVn. Det finns dessutom 100-tals olika varianter på denna, så den går att variera nästintill i all oändlighet. Dessutom går det bra att anpassa så att den funkar att göra med barn i alla åldrar beroende på vilka övningar man väljer. Det går också att göra övningarna lite tyngre eller lättare genom att variera dem. Du behöver inte heller ha några träningsredskap hemma. Har du hantlar, balansboll eller kettlebell hemma så kan du givetvis byta ut några övningar till övningar då du nyttjar dessa. Vila 15 eller 30 sekunder mellan varje övning.

En variant på "7 minute workout" är:

  1. Benböj/squat (1 minut) alt benböj med hopp
  2. Plankan (1 minut) alt sidoplanka 30 sek på varje sida
  3. Armhävningar, på tå eller på knä (1 minut)
  4. Utfallssteg (1 minut) alt utfallssteg med hopp
  5. Sit ups (1 minut)
  6. 90-grader/wall sit (1 minut)
  7. Triceps dip på stol (1 minut)

Klar, bra jobbat! Nu kan du slå dig ner i soffan och titta vidare på filmen. Och har du extra ork så kör ett varv till under nästa reklampaus. Lycka till!

/Åsa

PS Mer tips om träning hemma hittar du här; hemmaträning och onlineträning