Överlevnadstaktik för oss som gillar sommaren 

Jahopp då är det höst igen. Vi pumpas med artiklar om hur mysigt allting är. Tända ljus, grytor, löv, ullfiltar och tesorter. Själv känner jag bara “nej, inte igen, jag är inte redo”.

Jag har alltid förvånats över de som gillar höst och vinter mer än vår och sommar. Förvånats och med stor respekt frågat mig hur de här personerna tänker? I teorin låter det såklart härligt med all snö och hemmamys men för mig betyder det också ökad trötthet och lite av en livskris. 

Jag förstår att du kanske tänker att det här ska mynna ut i nån peppig slutkläm men det gör det tyvärr inte. Utan det här är ren och skär självömkan och överlevnadstaktik. Hela mitt liv har jag fått höra att det handlar om inställning och att jag borde vara glad över att vi har årstider här i Sverige. Och även om vissa vaknar och väljer humör (på riktigt vilka är ni?) så är jag en sån som känner efter. Och det jag känner just nu är sorg. En sorg över att jag inte tog tillvara på sommaren tillräckligt, att jag borde ätit d-vitamin redan från juli, att jag inte badade tillräckligt och jag som inte grillat en enda gång! Inte heller kan jag titta in i frysen och hitta svamp och bär utan där ekar det tomt av höstens festligheter. 

Så vad är egentligen min överlevnadstaktik? 

  • Jag skriver dagbok. Jag tillåter mig själv att klaga i 3 punkter och sen är jag tacksam i 3 punkter. Det hjälper mig ändå att hålla någon typ av balans i hur synd det är om mig. 
  • Jag har en stående paddeltid varje fredag klockan 12. Jag är sämst av alla men ett racket hjälper mig att känna mig cool så mitt tips är att hitta en grej som får dig att känna dig lite cool, iallafall en timme i veckan.
  • Jag äter d-vitamin från och med igår, det kan ju inte skada.
  • Jag dansar zumba, hellre än bra om jag ska vara ärlig, men jag tycker är så kul och musiken får mig att släppa loss och min hjärna kan behöva en paus om vi säger så..
  • Jag går till gymmet en dag i veckan och kastar medicinbollar (funkar toppen för att få ut lite höstfrustration). 
  • Jag har en kontorsplats vid ett fönster, om du inte har det - köp en sollampa. För om du blundar kan du vara var som helst i världen, själv brukar jag tänka Barcelona. Jag är på en uteservering och väntar på en kaffe och croissant. MYS!

Överlevnadstaktik är vad du gör det till och vet du vad, är det outhärdligt sök hjälp. Jag går till psykolog och har en meditations-app som jag precis börjat lyssna på. För det är grejen med överlevnad. Vi ger aldrig upp och en dag kanske vi vaknar upp till en riktigt bra dag. Hoppas! Jag håller tummarna för oss alla. 

Må våren komma snabbt :) Och kom ihåg att du är viktig. 

Kram Johanna

Johanna Thofelt