"Ni bara leker"

- “Ni bara leker” får vi som jobbar i simskola höra från föräldrar ibland. Då är vårt svar alltid: Åh, vad kul att du uppmärksammat det. Det är nämligen så att det är genom lek vi lär våra barn att simma. Simskola ska vara lekfullt och roligt.

Men innan du kan springa måste du lära dig gå, och innan du kan simma måste du ha skaffat den viktiga vattenvanan. Genom lek med genomtänkta övningar som syftar till att få vattenvana lägger vi grunden för vidare siminlärning och självlivräddning.

Vi hoppar från kanten för att lära oss falla i vattnet och vända tillbaka till var vi kom ifrån. När vi letar skatter på  botten är det för att öva oss att titta under vatten - det behövs för att kunna orientera sig under vattnet och även om du behöver plocka upp en kompis som råkat illa ut. Vi doppar huvudet för att vänja oss vid att få vatten i ansiktet, så att vi inte slutar simma om det kommer  en våg eller någon hoppar bomben framför oss. Ibland ligger vi på rygg och flyter som sjöstjärnor -  det är bl.a för att träna på att vända från mage till rygg. Det är ju på rygg vi vilar när vi blir trötta i musklerna och där håller vi också andningsvägarna fria.

Ja, detta är bara några exempel på de övningar vi gör. Vi kallar dem gärna lekar,  för simskolan ska vara fylld av glädje och utan prestationskrav. När vi väl känner oss trygga i vattnet bygger vi sedan på med simtagen.Tänk på att barn utvecklas och mognar i väldigt olika takt. 

Det är därför omöjligt att förutspå exakt hur många lektioner ett barn behöver för att lära sig simma. Det beror bland annat på vilka förkunskaper man har: vattenvana, mognad och hur ofta man tränar. Det är därför inte ovanligt att man får gå samma steg i ett par omgångar. Det ska inte ses som ett misslyckande. Det är just den träningen, som gör att barnet genom lek och övning plötsligt “knäcker koden” till simningen. Att simma är en färdighet som kräver övning och det är just den man får i simskolan.

Så nästa gång du tittar in i simskolan hoppas vi du ser en ny lek!
Är du själv sugen finns kurser även för vuxna ;)

/Bitte