När livet ställs på sin spets

Den här våren och sommaren har varit minst sagt annorlunda och märklig. Och tragisk. Men mitt i allt elände har jag ändå fått lite nya perspektiv; på livet, vad som är viktigt för mig och hur jag, med risk för att låta pretentiös, vill och behöver leva för att må bra.

Jag vet inte hur det är med dig, men jag har fått en nytändning när det gäller min egen hälsa under den här perioden. Kanske kan det bero på Coronapandemin, att det ännu mer än tidigare blev tydligt hur viktigt det är att främja sin hälsa genom sömn, kost, daglig motion och träning. Och inte minst hur viktigt det är med socialt umgänge för att må bra. Varje dag, alla dagar, alltid.

Det är inte så att jag inte tränat förut. Men du vet, ibland blir det mer, ibland mindre, ibland inget. Sömnen, ja jag är en notorisk sova dåligt, sova för lite person och ja jag vet att det inte är bra, men jag har kanske inte tagit tag i det på riktigt. Dricka mindre kaffe, äta bättre, mer motion, träna mer balanserat, inte ta med jobb eller mobil i sängen och allt det där som är viktigt för att sömnen ska funka bättre. Men nu, så har jag faktiskt förändrat en hel del, fått in rutiner (som jag faktiskt följer) och än så länge går det bra, det känns bra och troligen är det en lite sundare livsstil. Även fast det närmar sig semester, och den verkligen behövs, så känner jag mig pigg, glad och framförallt - inte stressad. Ja, okej ärligt, kanske lite stressad över att jag inte riktigt vet vad vi ska göra på semestern, men det löser sig.

Vad har jag då gjort? Hm, ja det är inga stora saker egentligen, jag har inte förändrat min livsstil helt, inte gjort några livsomvälvande förändringar som kräver enormt med tid. Men dock, det har inneburit en positiv omställning för mig. Lite mer motion, lite mer träning, lite mer sömn, lite bättre kost och umgänge - om än mest digitalt.

Min träningsvecka

Tagit minst 15 000 steg per dag
Gjort minst ett löppass i veckan (tar gärna min motion på små skogsstigar)
Gjort minst ett styrketräningspass i veckan
Till det har jag också gjort lite övningar hemma, bara sådär för att det är kul; lite hantlar, lite plankan, lite dansa och skråla till hög musik.

Bättre sömn

Inget kaffe efter lunch (kanske svårast)
Sett till att den daglig träningen/stegen blir av (ja, jag har gått runt runt i lägenheten för att få till det ibland)
Ingen mobil efter kl 22, och inte i sängen
Regelbundet matintag (var ganska bra på att hoppa över ngt mål om dagen tidigare)

Balanserad kost

Druckit mer vatten
Ätit 3 mål om dagen + mellanmål
Ätit mer varierat (och verkligen ansträngt mig för att få i mig allt man behöver när man är vegetarian)

Onlineumgås

Det har varit lite svårt att umgås med såväl vänner som familj under den här perioden. Och att inte umgås med dem man tycker om är aldrig bra för hälsan. Men onlinemiddagar, onlinevinprovningar och bara att ringa upp varandra på sätt där man ser varandra istället för sms och gamla hederliga röstsamtal har gjort susen för humöret. I alla fall för mig.

Det är ju inte bara den fysiska hälsan som är viktig för ens livsstil, den psykiska spelar lika stor roll. En bra livsstil består av goda vanor var det någon som sa, och ja jag är benägen att hålla med.

Som sagt, detta har funkat för mig, det kanske inte är vad du behöver. Men jag hoppas att du hittar dina rutiner och också fortsätter, eller börjar, att motionera, träna, sova gott, äta bra och umgås mer - för det ger så mycket för hälsan och glädjen i livet!

Ta hand om dig!

/Helena