Min träningshöst

När höstmörkret börjar komma kan det vara härligt att kombinera uteträning med träning inomhus. Vi behöver ju frisk luft oavsett årstid.

Att träna när det blir mörkare och kallare och få till rörelse i vardagen är såklart lika viktigt nu som under resten av året. Målet kan vara en långpromenad varje dag till exempel. Här listar jag några av mina favoriter, anpassa dem efter din egen förmåga och gör det som är lagom just för dig, just nu.

1. Spring, jogga, gå eller vandra på härliga skogsstigar

Det finns faktiskt inte mycket som gör mig gladare än att vara ute. Och när man som jag inte är en fan av att cykla så är en sakta lunk eller en snabb löprunda fantastiskt skönt (är du en cykelperson så väljer du cykel istället givetvis). Välj en runda som är lagom för din ork och ditt tempo. Och varva gärna löpning och promenader med intervaller, jag vet, inte världens roligaste kanske, och väldigt jobbigt, men samtidigt väldigt nyttigt. Något som gör susen för konditionen är till exempel intervaller om 30 sek. Spring så snabbt du orkar i 30 sekunder, vila 30 sekunder och gör sedan om samma sak 6 gånger. En annan riktigt bra grej är backintervaller. Hitta en bra backe med lagom lutning, spring uppför och gå nedför 6 gånger. Eller gör tvärtom, gå uppför och spring nedför. Att träna att springa nedför, i en lätt sluttande backe, gör susen för dig som vill bli en snabbare löpare. Detta funkar givetvis lika bra på ett löpband inne på gymmet (ska du köra backe så välj lämplig lutning på bandet). En regnig och kall sommar kan det ju faktiskt vara skönt att träna inomhus.

2. Testa utegym eller använd naturen som gym

Det poppar upp alltfler utegym runt om oss och det är härligt att se att kommunerna satsar på ännu fler platser för motion. Ett utegym är såklart ingen lekplats men det är väldigt roligt att ta med sig hela familjen och träna på olika övningar i utegymmen. Ett bra insteg till gymträning för barn och ungdomar och kanske även farmor och farfar. På uteymmen finns ofta träningsmöjligheter för hela kroppen, men givetvis varierar de från plats till plats. Prova flera i din närhet för att hitta det som du gillar bäst! Eller använd naturen som gym, stenar, stockar och trädgrenar kan funka minst lika bra. Var försiktig dock så att du vet att det du till exempel väljer att hänga i håller.

3. Prova gruppträning utomhus

Vi kör många av våra pass utomhus, vid finväder händer det även att vi lyfter ut spinningcyklarna. Så passa på att boka in dig på ett pass utomhus och kombinera din träning med frisk luft. Win win!

4. Simma

Att bada och simma hör sommaren till men det funkar ju även resten av året. Är du ingen vinterbadare så går det ju att nyttja inomhuspooler. Och simning är en riktigt bra motionsform, både för att träna upp konditionen och för att det är skonsamt. Det funkar ofta bra att simma även för dig som har besvär i till exempel knän eller rygg. Och iom att vattnet ger motstånd så tränar du även styrka samtidigt. Allt i ett träning helt enkelt.

Ha en riktigt skön träningshöst!
/Helena