Medleys crawlkurser för vuxna

Funderar du på att gå en crawlkurs på Medley? Vår förhoppning är att du efter att ha läst den här artikeln ska få lite hjälp att välja rätt nivå för din kurs eller bara våga ta steget och anmäla dig.

Vem kan delta i våra crawlkurser?

Medleys crawlkurser vänder sig till vuxna personer, från 16 år och uppåt. Någon övre åldersgräns finns inte. Crawl är ett roligt simsätt som ger variation i simträningen och det är aldrig för sent att lära sig.

En vanlig missuppfattning är att äldre personer tycker sig vara för gamla för att vara med på en crawlkurs. Inget är mer fel. Hur lätt eller svårt en person har att lära sig simma crawl påverkas av fler faktorer än ålder, bland annat rörlighet, kroppskontroll och förmågan att ta till sig instruktioner. Crawl är utmanande men tillgängligt för alla och det krävs inte mer utrustning än badkläder och ett par bekväma simglasögon. Har du långt hår kan det underlätta och vara skönt med en badmössa.

Under en crawlkurs förklarar din instruktör de tekniska detaljerna och ger dig de nycklar du behöver för att utvecklas i din simning. Informationen är av allmän karaktär och den kombineras som i möjligaste mån med personlig feedback. Räkna med att du, utöver kurstillfällena, behöver träna på egen hand åtminstone en gång i veckan. Önskar du mer personlig feedback än vad som ges under kursen är det bästa att boka ett PT-pass med din instruktör.

Nybörjarkurs

För att delta i nybörjarkursen bör du ha god vattenvana och du ska kunna simma 200 meter bröstsim. Du bör även vara bekväm med att doppa huvudet under vattnet. Efter avslutad kurs är målet att du ska känna till de tekniska grunderna för crawl (armtag, benspark, andning) och att du ska kunna simma minst 25 meter crawl, eller frisim som det också kallas, med andning.

Crawl handlar väldigt mycket om teknik, vilket förvånar många. Det ser lätt ut men det kräver en hel del tålamod och regelbunden träning. Att det för de flesta tar lite tid att lära sig crawla ska inte misstolkas som att det är omöjligt. När grunderna väl sitter går utvecklingen ofta ganska fort framåt.

Fortsättningskurs

För att gå en fortsättningskurs i crawl ska du känna till de tekniska grunderna (armtag, benspark, andning) samt kunna simma 25 meter crawl med andning. De är inte ovanligt att man stirrar sig blind på kravet att kunna simma 25 meter med andning och glömmer den första delen av förkunskapskravet, vilket egentligen är viktigast av dem.

Har du gått nybörjarkursen och fått förståelse för den grundläggande tekniken, den viktiga kroppsposition och vattenläget är du redo för fortsättningskursen där kursmålet är att kunna simma minst 50 meter crawl med andning. Kom dock ihåg att kroppens fysiska egenskaper, till exempel sammansättning av fett och muskler eller lungornas placering, påverkar förmågan i vattnet. Alla är olika och har olika genetiska förutsättningar. Hur mycket du tränar mellan lektionerna har också betydelse för hur snabbt du lär dig crawla. Ibland kan man behöva gå flera omgångar av samma kurssteg för att hitta rätt teknik. Det är inget att skämmas över. Utgå från dina egna förutsättningar, ha tålamod och skynda långsamt. Har du aldrig gått en crawlkurs innan är det oftast bättre att starta med nybörjarkursen.

Avancerad kurs

Förkunskapskravet för att gå en avancerad kurs i crawl är att kunna simma minst 50 meter med andning. Kursen är för dig som kommit en bit i din simträning och som nu strävar efter att bli starkare, snabbare och effektivare i vattnet. Under kursen jobbar vi fortfarande med teknikövningar men de varvas med fart och distans där fokus blir att med bibehållen teknik utmana hjärta och lungor.

Träningsgrupp

I träningsgruppen tar vi simningen ytterligare ett steg framåt. Kursen vänder sig till dig som gått en eller flera kurser på avancerad nivå och som nu regelbundet tränar simning. Varje träningstillfälle innehåller inslag av teknik, men fokus för kursen ligger på att förbättra uthålligheten. Serierna är längre, kraven lite högre och vi tränar mer på att kunna simma i olika farter. Träningsgruppen passar dig som vill komplettera den egna träningen med inspirerande och omväxlande simpass tillsammans med andra.

Och kom ihåg att som medlem har du alltid 20% rabatt på Medleys kurser. Läs mer om våra crawlkurser här.

Crawlinstruktör