Lär dig att dyka

Med hjälp av vår instruktionsvideo kan både barn och vuxna lära sig att dyka. Instruktör är Sara Thydén som jobbar på Medley Vilundabadet.

Vår instruktör Sara Thydén visar i den här instruktionsvideon hur du genom några enkla steg lära dig själv eller ett barn att dyka. Sara jobbar med simning och friskvård på Medley. Hon har en bakgrund som elitsimmare och något som hon tidigt fick lära sig var att dyka ­ på ett snyggt och effektivt sätt. Och just det här att kunna dyka, det är ganska häftigt. Oavsett om du är ung eller gammal, om det är i simhallen, poolen hemma på bakgården eller från bryggan vid sjön eller havet så är det både effektivt och ganska imponerande att kunna dyka i vattnet. Det är dessutom det snabbaste sättet att ta sig ned, om du skulle behöva plocka upp en kamrat som behöver hjälp. Vi ska nu visa och guida er genom några enkla övningar som passar bra för både barn och vuxna som vill lära sig behärska ett snyggt och ordentligt dyk.

Videon är inspelad i Medley Vilundabadet där botten är upplyst och där vi har koll på bassängdjupet. När ni tränar på egen hand ­kom ihåg att aldrig dyka på okänt vatten.

Övning 1

Den första övningen går ut på att sitta på bassängkanten och bara falla framåt ner i vattnet. Sträck upp armarna, koppla ihop händerna och låt hakan vila mot bröstet.

Övning 2

I den andra övningen sitter vi på huk och rullar ner i vattnet som en köttbulle. Tårna kramar bassängkanten lätt för att få balans. Armarna hålls utsträckta ovanför huvudet dels för att skydda huvudet, dels för att minimera vattenmotståndet.

Övning 3

I den tredje övningen avancerar vi genom att börja från en stående position. Fall framåt ner i vattnet och tänk på att hålla ner hakan mot bröstet ­ vi vill undvika magplask.

Övning 4

I den fjärde övningen befinner vi oss fortfarande på kanten, men nu försöker vi lägga till ett lätt frånskjut med benen. Sikta på att bryta vattnet lite längre ut från kanten. Ett tips för att komma lite längre är att använda sig av en rockring eller flytkorv som hjälpmedel.

Övning 5

I den femte övningen har vi tagit oss upp på startpallen och dyker från högre höjd. Eftersom avståndet till vattnet är större går vi först tillbaka till att bara falla framåt från en stående position. Stå axelbrett med fötterna och greppa startpallen med tårna för att få balans.

Övning 6

I den sista övningen lägger vi till ett frånskjut med benen igen och siktar på att bryta vattnet någon eller några meter ut från kanten. Vi vill eftersträva att hela kroppen ska bryta vattnet genom ett och samma hål för att få så lite motstånd som möjligt. Tänk att luftfärden från startpallen ner i vattnet ska vara bågformad.

När du har kommit så här långt i din träning finns det inget som kan stoppa dig från att göra riktigt proffsiga dyk! Fortsätt träna, fokusera på att komma längre och längre från kanten i varje dyk och framförallt ­ se till att ha väldigt kul på vägen!