Kom ner i varv med en avslappningsövning

Kroppen och själen behöver stunder av avkoppling och avslappning, men i den jäktiga vardagen kan det ibland vara svårt att komma ner i varv. Har du svårt att slappna av när du ska sova eller tar stressen över på jobbet? Här är ett tips på en avslappningsövning som hjälper dig att hitta lugnet.

Den här avslappningsövningen behöver inte ta lång tid, gör den hellre ofta och under kortare stunder. Övningen passar för de flesta situationer, oavsett om du sitter på stolen på kontoret, på bussen eller i fåtöljen hemma. Gör så här:

  • Sätt dig till rätta, rulla bak dina axlar och låt avståndet mellan axel och öra vara så långt som möjligt.
  • Andas in ny fräsch luft genom näsan och andas ut den gamla genom munnen.
  • Slut ögonen och låt dina andetag föra dig in i din egen bubbla, där bara du finns och där du bestämmer.
  • Känn hur dina andetag flödar in genom näsan och ut genom munnen, känn hur din andning blir långsammare och djupare. Stanna kvar i detta en stund.
  • Efter ett tag är det dags att lämna din bubbla. Föreställ dig själv där du sitter, fortfarande med stängda ögon, och lägg märke till hur luften sveper över dina kläder.
  • Fortsätt andas in genom näsan och ut genom munnen, och öppna sakta dina ögon.

Välkommen tillbaka. Nu är du förhoppningsvis lugnare och redo för vardagen, eller tillräckligt lugn för att sova riktigt gott. Det här är en perfekt avslappningsövning när du känner att du är på väg in i ett för högt tempo. Den är enkel och effektiv. Ta chansen att testa!

 

Åsa Änghede