Kökets eget apotek – tips på kryddiga huskurer

Ingen blir glad av förkylningar. Med rätt ingredienser i köket kan du förbereda dig inför influensatider. Här är kryddorna som boostar ditt immunförsvar!

Huskurer ligger vissa varmt om hjärtat och sägs lindra och förebygga förkylningar. Andra har en mer tveksam inställning till huskurer. Men oavsett om de fungerar eller inte kan det vara värt att prova alla medel möjliga för att hålla det där första rispet i halsen på avstånd. Dessutom är kryddor och örter goda i mat, lättillgängliga och nyttiga. Vi tipsar om fem kryddor i köket som stärker immunförsvaret och är extra nyttiga för hälsan.

Ingefära

Den gula roten har länge varit en klassisk folkmedicin med sina antibakteriella egenskaper och sin förmåga att bekämpa och minska inflammationer. Bra behandling för såväl förkylningar som illamående och stärker immunförsvaret med sin höga halt av antioxidanter.

Tips: Lägg ned bitar i en god kopp te eller inför en ny rutin med att ta en ingefärsshot till frukosten.

Chili

Chili innehåller ämnet capsaicin som ger positiva effekter på tarmfloran, stärker immunförsvaret och är antiinflammatoriskt. Det sägs att chili ökar produktionen av endorfiner, det hormon som gör att vi känner oss glada och lyckliga. Chilin anses även kunna hjälpa vid nästäppa.

Tips: Inspireras av recept från Sydamerika och Asien med hetta från chilipeppar.

Vitlök

Ett populärt naturläkemedel som stärker immunförsvaret och kan i viss mån bekämpa bakterier och virus. Innehåller antioxidanter och ämnet allicin som bidrar till att sänka blodtrycket. Rå vitlök är bra för att döda bakterier och tillagad vitlök minskar blodproppsbildning.

Tips: Ät lite äpple efteråt för att neutralisera den dåliga vitlöksandedräkten.

Gurkmeja

Gurkmejan har en stor antiinflammatorisk och läkande effekt. Den innehåller ämnet curcumin som är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret, förbättrar matsmältningen, minskar ledbesvär och förbättrar minnet. För att minska besvär rekommenderas en matsked gurkmeja om dagen, annars en till två teskedar.

Tips: Tillsammans med svartpeppar blir gurkmejan extra effektiv. Gurkmeja fungerar även utmärkt i curry.

Rosmarin

Rosmarin är rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret. Har du lågt blodtryck och kalla händer och fötter är rosmarinolja hjälpsam då den sätter fart på blodcirkulationen. Örten innehåller ämnen som förhindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans som finns i hjärnan och är viktig för minnet. Bra för att lindra nästäppa och slembildning.

Tips: God som krydda till exempelvis lamm, kyckling och ugnsbakade rotfrukter. Det går även utmärkt att brygga te på färsk rosmarin.