Juliutmaning | Morgonstretch

Det sägs att det tar 6 veckor för att skapa nya vanor. En månad har (som vi alla vet) bara 4 veckor men det är god start för att göra stretching lika självklar som Flodis är gullig. Denna månad ska vi fokusera på att låta kroppen vakna på ett sunt sätt. Häng på!

För några år sedan hade vi inte kunnat ana att det första vi gör på morgonen är att kolla mobilen. En ovana som är lätt att få men desto svårare att bryta. Vi använder den ofta som väckarklocka vilket också bidrar till att mobilen blir det första vi rör på morgonen. Men där ska det stanna. Istället ska vi väcka kroppen med en enkel stretch. Tillåta oss att vakna med ro i kroppen innan dagen sätter igång. Vet inte hur ni känner men mindre skärmtid 2021, visst håller ni med?

Upplägg morgonstretch
Varje morgon från och med 1/7 ska vi starta med en stretchning. Enkla övningar som vi gör i ett lugnt tempo utan någon som helst tanke på prestation. Känn efter vad din kropp orkar med och pressa inte för att gå djupare ner i en rörelse utan bara finn dig i den, precis som du är, där och då. 

Rörelser

  • Barnets position (se omslagsbild). Innan du klivit upp ur sängen, lägg dig tillrätta i barnets position och vila en stund. 
  • Sätt dig på sängkanten och sträck ut tårna allt du kan. Håll händerna på kanten för balans. 
  • Ställ dig upp och sträck upp armarna så högt du kan mot taket och fäll sedan ner överkroppen mot tårna medan armarna går ut åt sidan och sedan faller ner längs benen. Böj benen lätt och rulla kota för kota upp (res dig sakta) upp till stående position igen. Upprepa så många gånger du behöver
  • Öppna upp bröstet genom att knyta händerna bakom ryggen och skjut fram bröstet samtidigt som du lätt lutar huvudet bakåt. 
  • Sträck ut nackmusklerna genom att försiktigt vrida huvudet snett uppåt, neråt höger och sen vänster så du känner en lätt stretch i nacken. 
  • Skaka ut kroppen

Om du känner att du har lite extra energi, ta dig ut för  en rask promenad om så bara på 5 minuter. Den största utmaningen kanske ändå blir att inte kolla mobilen mer än för att stänga av väckarklockan men vi tror på er. Låt juni bli månaden då morgonstretchen blir en vana!

Hoppas ni har en fin sommar <3