Januariutmaningen – Simma dig trött!

Visst är det skönt att simma? Men har du blivit riktigt trött av din simträning någon gång? Alltså inte bara härligt avslappnad eller lite seg i armar och ben? Den här utmaningen passar alla – oavsett om är nybörjare eller erfaren i vattnet, oavsett om du simmar bröstsim, ryggsim eller frisim (crawl).

De flesta vet att simning är en skonsam och effektiv motions- och träningsform. Simningen förbättrar både styrka, kondition och rörlighet. Och dessutom är det ju så roligt! Mer än ska man väl egentligen inte begära, men för er som vill ha en utmaning och kanske testa något nytt så kommer här ändå ett tips.

Många av er känner sig säkert lite trötta och skönt avslappnade efter ett pass i bassängen, men alla kanske inte har testat att få upp pulsen rejält? Börja med att simma ditt vanliga pass. Det spelar ingen roll om det är 15–30 minuter i ett skönt tempo eller ett avancerat träningspass uppdelat i olika serier. Men som avslutning vill jag att du genomför januariutmaningen, som med ”simtermer” skrivs så här:

  • 6x25 m, vf, f4, vila 15 sek

För den icke-initierade betyder det:

  • Simma 6 st längder (i 25-metersbassäng).
  • Du väljer simsätt själv.
  • Simma i ett tempo som är högre än din normala fart. Det ska vara ansträngande, men du ska orka alla 6 längder.
  • Vila 15 sekunder mellan varje längd (om det inte finns någon träningsklocka på väggen bredvid bassängen, eller om du har svårt att se urtavlan, så kan du i stället räkna till 20 andetag mellan varje längd).

Förhoppningsvis får du under dessa sex längder upp pulsen mer än vanligt, och känner att du simmat dig riktigt, riktigt trött! Se till att få i dig lite vätska efteråt, njut i bastun någon minut extra och känn dig nöjd! Och energinivån kommer att vara hög resten av dagen.

Om du är en mer erfaren simmare så går det givetvis att genomföra den avslutande serien två eller tre varv, med 60 sekunders extra vila mellan varven. Eller ta på fenorna och kör 25:orna fjärilssim.

Lycka till!