”Jag har aldrig tyckt om att bara sitta still”

Kerstin Gäfvert, 70 år, är ett riktigt energiknippe som fann glädjen i gruppträning för seniorer. För Medley berättar hon om livet som pensionär, hur hon håller sig frisk och sitt intresse för motion.

När vi pratar med Kerstin är hon nyligen hemkommen från en Ålandskryssning, ett återkommande evenemang som Kerstin själv kallar för ”pensionärs-nöjet”.

– Jag och min man brukade resa mycket förr, men det har vi lagt på hyllan. Det blir på sin höjd någon resa till Åland. Nu ägnar vi oss åt att träna istället! säger Kerstin och skrattar.

Kerstin

Kerstin och hennes man Ulf lever ett lugnt liv tillsammans i det lilla radhuset i Nyköping. Barnen är för länge sedan utflugna och livet som pensionär har tagit vid. Kerstin gillar att pyssla i trädgården och tar gärna en tur med cykeln till affären. Deras liv är lugnt men det är definitivt inte stilla. Både Kerstin och Ulf spenderar nämligen en stor del av sin tid på gymmet.

Träningen

Kerstin har alltid älskat att röra på sig. Redan som liten yrde hon runt och skulle stå på händer och gå ner i brygga. Genom åren har hon hållit på med olika aktiviteter som badminton och squash. Men det var först år 2002 som hon började träna på gym och det passade henne perfekt.

Idag är Kerstin är ett välkänt ansikte på Medley i Nyköping där hon tränar fyra dagar i veckan, och det är samma rutin varje vecka:

Måndagar – Cirkelträning
Tisdagar – Medley station
Torsdagar – Cirkelträning och vattenträning
Fredagar – Yoga

Ledarledda grupp-pass för 60+ är det som gäller för Kerstin. Det bästa med passen är gruppens gemenskap och motivationen som ledaren ger.

– Jag går aldrig och tränar på gymmet ensam för då ger jag upp lättare än när jag har en ledare som får mig att ta i lite extra, säger Kerstin.

Gemenskap på seniorträningen

Inom seniorgrupperna är nivån väldigt blandad, vissa klarar väldigt mycket och andra klarar mindre.

– Alla har vi kanske ont någonstans, men gör så gott vi kan. Vi kan göra samma saker allihop fast i olika styrkegrad och ledarna anpassar och hittar andra rörelser för den som har ont, säger Kerstin.

Nu när Kerstin inte jobbar längre saknar hon umgänget med kollegorna och det betyder mycket att få chansen att umgås med nya vänner genom träningen på Medley. Deltagarna i seniorgrupperna brukar komma en halvtimme innan passet för att prata och umgås en stund. Det är inte heller ovanligt att de sätter sig ner och tar en fika efter träningspasset.

– Man tror att man ska hålla kontakten med sina arbetskamrater efter att man har slutat och gått i pension…men så blir det inte alltid. Jag har i alla fall inte gjort det, så det sociala umgänget från vännerna på Medley betyder mycket för mig.

Råder bot på astman

Det är inte bara intresset och glädjen som lockar Kerstin att träna. Hennes hälsa förbättras rejält när hon är aktiv. Kerstin lider nämligen av astma. Men astman ser hon inte som ett hinder för sin träning – tvärtom

– En dag då jag får träna och ta ut mig på förmiddagen mår jag mycket bättre än en dag när jag inte tränat. Det blir lättare att andas, säger Kerstin.

Även hennes man Ulf, 71 år, som delar hennes intresse, har fått mersmak av träningens givande resultat. På tre år har han gått ner 30 kg, mår idag mycket bättre och har inte lika ont i kroppen längre.

Kerstin tipsar

Till de seniorer som inte tränar vill Kerstin säga att man inte behöver vara rädd för att prova och att alla blir välkomnade i gruppen. Hon menar också att det är viktigt att våga utmana sig själv.

– Alla ska träna efter sina egna förmågor men man ska inte heller vara rädd för att ta i lite!

Namn: Kerstin Gäfvert
Ålder: 70 år
Bor: Nyköping
Familj: Gift med Ulf. Två vuxna barn och fyra barnbarn
Yrke: Pensionär. Tidigare hemmafru när barnen var små. Sedan vaktmästare och distributör på Nyköpings lokaltidning.
Intressen: Träning och trädgårdsarbete